Rusia ar putea folosi arme nucleare împotriva Statelor Unite dacă sistemele de lansare de rachete multiple (MLRS) pe care Washington le furnizează Kievului sunt folosite pentru bombardarea teritoriilor ruse, consideră Alexei Leonkov, expert militar, editor al revistei Arsenal of the Fatherland. Administrația americană înclină spre trimiterea sistemelor MLRS ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate în Ucraina, care ar putea fi anunțat de săptămâna viitoare.
Dacă Ucraina folosește sisteme MLRS fabricate din SUA pentru a bombarda orașe cu milioane de puternice din regiunile Federației Ruse care se învecinează cu Ucraina, Rusia va considera astfel de atacuri drept atacuri cu folosirea armelor nenucleare de distrugere în masă care provoacă daune semnificative, scrie ediția în limba engleză a cotidianului rusesc Pravda.
„În acest caz, Rusia va urma Fundamentele politicii armelor nucleare. Cu alte cuvinte, Rusia va lovi centrul decizional – Statele Unite”, a spus analistul într-un interviu pentru lenta.ru. Washingtonul ar fi astfel complice la un atac asupra Rusiei, iar Rusia va declara război SUA „cu toate consecințele care decurg”, a adăugat Leonkov.
CNN confirmă ipoteza escaladării conflictului
Pe de altă parte, potrivit CNN, Administrația Biden se pregătește să intensifice tipul de armament pe care îl oferă Ucrainei prin trimiterea de sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, care sunt acum cea mai mare solicitare din partea oficialilor ucraineni, spun mai mulți oficiali.
Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodymyr Zelensky, au pledat în ultimele săptămâni ca SUA și aliații săi să furnizeze Sistemul de lansare multiplă de rachete sau MLRS.
Sistemele de arme fabricate din SUA pot trage un baraj de rachete pe sute de kilometri – mult mai departe decât oricare dintre sistemele pe care le are deja Ucraina – despre care ucrainenii susțin că ar putea schimba jocul în războiul lor împotriva Rusiei. Un alt sistem pe care l-a cerut Ucraina este Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscut sub numele de HIMARS, un sistem autopropulsat mai ușor, capabil să tragă multe lovituri dintre aceleași tipuri de muniție ca și MLRS.
În ultimele săptămâni, Rusia a lovit Ucraina în est, unde Ucraina este depășită și depășită, au spus oficialii ucraineni. Cu toate acestea, administrația Biden a evitat să trimită sistemele de rachete, pe fondul îngrijorărilor exprimate în cadrul Consiliului Național de Securitate că Ucraina ar putea folosi noile arme pentru a efectua atacuri ofensive în interiorul Rusiei, au spus oficialii.
Rușii au avertizat că Statele Unite ale Americii vor „trece o linie roșie”
„SUA intenționează să discute problema aprovizionării Ucrainei cu aceste arme de îndată ce săptămâna viitoare”, a declarat Olga Skabeeva, o prezentatoare de televiziune rusă influentă, în emisiunea sa de mare profil de pe rețeaua de stat Rossiya-1. „În prezent, problema este abordată de administrația prezidențială a SUA. Așa că acum, nici măcar nu mai vorbim despre arme tactice, ci despre armele operațional-tactice”. Ea a continuat: „MLRS-ul american poate lansa obuze peste 500 de kilometri. Și dacă americanii vor face acest lucru, vor trece clar o linie roșie și vom înregistra o încercare de a provoca un răspuns foarte dur din partea Rusiei”.
Deși Skabeeva nu vorbește în numele Kremlinului, opiniile ei reflectă adesea gândirea oficială. Senatorul republican Lindsey Graham din Carolina de Sud a răspuns vineri la reportajele CNN pe Twitter, spunând că este frustrat că administrația Biden a „târât picioarele” pentru a oferi Ucrainei sistemele de rachete.
Vineri, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a sugerat că o decizie finală cu privire la MLRS nu a fost încă luată. „Cu siguranță suntem conștienți și conștienți de cererile ucrainene, în mod privat și public, pentru ceea ce este cunoscut sub numele de sistem de lansare multiplă de rachete. Și nu voi comenta decizii care nu au fost luate încă”, a spus Kirby reporterilor în timpul unei briefing.