Un experiment dificil
Cei doi au reușit să bată recordul mondial de la acea dată, fiind obținut de un DJ din Honolulu, care rezistase 260 de ore fără să doarmă. “Prima oară am încercat să vedem ce efect are lipsa somnului asupra abilităților paranormale. Realizând că nu putem stabili cum se desfășoară o activitate paranormală în alt mod, am decis să încercăm prin privarea corpului de la somn.”
După două zile în care Gardner nu a dormit deloc, unele efecte secundare au început să iasă la suprafață. Începuse să aibă dificultăți în concentrare, dar și în folosirea unor cuvinte. În tot acest timp și McAllister rămăsese și el treaz pentru a observa schimbările care aveau loc. În acel moment, și-au dat seama că mai au nevoie de un om, motiv pentru care l-au ales pe Joe Marciano.
Studiul făcut de cei trei elevi de liceu au atras atenția medicului comandant John J. Ross și a cercetătorului William Dement de la Universitatea Stanford. În ziua a treia, Ross a observat că Gardner începuse să aibă probleme cu controlul emoțiilor, suferind schimbări de dispoziție violente. Halucinațiile au început să apară abia după cinci zile.
Tot în această perioadă, observatorii și-au dat seama că abilitățile sale cognitive și senzoriale au fost afectate. „ A fost o nebunie în care nu-mi mai aminteam lucruri. Era aproape ca Alzheimerul timpuriu provocat de lipsa somnului”, a declarat Gardner. În cele din urmă, Gardner a reușit să stea treaz 264 de ore, 11 zile întregi, care s-au încheiat pe 8 ianuarie 1964.
Înainte de a începe perioada de recuperare, Gardner a trebuit să țină o conferință de presă în care să povestească aventura prin care a trecut. Ulterior, a fost dus la spital, unde medicii i-au studiat undele cerebrale. Abia în acel moment i s-a permis să doarmă, lucru pe care l-a făcut timp de 14 ore. A doua zi dimineață, Gardner s-a dus la școală.
10 ani de insomnie
Rezultatele testelor au arătat că părți ale creierului său au reușit să se refacă rapid, în timp ce altele susțineau orice activitate pe care el o desfășura. Ulterior, s-a decis ca aceste cercetări să nu mai fie verificate, de teamă de a nu afecta sănătatea persoanelor care vor să le vadă.
În 2017, Gardner a declarat că suferea de insomnie de aproximativ 10 ani când a încercat acest experiment, tocmai pentru a-și pune corpul pe un făgaș normal. În cele din urmă, a depășit insomnia, dar a reușit să doarmă doar șase ore pe noapte.