Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Marozia, una dintre primele politiciene din istorie. Amantă de papă și regină
Articole online

Marozia, una dintre primele politiciene din istorie. Amantă de papă și regină

Marozia

Marozia, una dintre primele politiciene din istorie. Amantă de papă și regină

Marozia s-a născut într-o familie care era deja bine stabilită în politica Romei. Ambițiile politice ale Maroziei au fost evidente încă de la o vârstă fragedă. În 904, s-a căsătorit cu Alberic de Spoleto și și-a folosit poziția de regină pentru a promova interesele familiei sale, după ce fusese la 15 ani amanta papei Sergiu al III-lea.

Ea a avut și un fiu, Alberic, care era destinat să devină unul dintre cei mai puternici bărbați din Roma. După moartea soțului ei, Marozia a continuat să-și exercite influența asupra peisajului politic al Romei. Ea a jucat un rol major în alegerea Papei Ioan al X-lea în 914 și și-a folosit influența pentru a-și asigura sprijinul pentru interesele familiei ei. Puterea Maroziei a atins apogeul la începutul secolului al X-lea, când avea legături strânse cu Sfântul Imperiu Roman, ceea ce i-a conferit o putere și o influență și mai mare. Marozia a fost căsătorită și cu Hugh d’ Arles, rege al Italiei, cei doi fiind înlăturați chiar de fiul acesteia, ducele Alberic al II-lea, care a și întemnițat-o pe viață pe mama sa. 

În ciuda puterii sale, Marozia nu a fost lipsită de dușmani, întrucât a fost foarte antipatică poporului, care o vedea ca un simbol al corupției și tiraniei. Dușmanii ei au acuzat-o că își folosea puterea pentru a se îmbogăți comportament reprobabil, recurgând inclusiv la crimă și adulter. În ciuda opiniilor negative ale ei, influența Maroziei a fost de netăgăduit. Ea a jucat un rol major în politica Romei timp de peste două decenii, iar familia ei a continuat să-și exercite puterea și influența pentru generații după moartea ei. 

Moștenirea Maroziei este una complexă și contradictorie. Pe de o parte, ea a fost pioniera pentru femei într-o perioadă în care femeile erau în mare parte excluse din viața politică. Pe de altă parte, metodele ei și reputația rămasă au aruncat o umbră asupra moștenirii.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola