Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Polonia, viitoarea superputere militară a Europei?
Articole online

Polonia, viitoarea superputere militară a Europei?

Polonia

Polonia, viitoarea superputere militară a Europei?

Când o rachetă rătăcită a aterizat săptămâna trecută într-un oraș de frontieră polonez, omorând două persoane, unii lideri europeni s-au îngrijorat atât de modul în care va reacționa guvernul de dreapta al Poloniei, cât și de posibilitatea ca Rusia să fi ordonat atacul, după cum menționează Politico

Neîncrederea de lungă durată a Poloniei față de tot ce este rusesc și antipatia profundă a guvernului actual față de Moscova au declanșat îngrijorarea de la Bruxelles la Berlin că Varșovia ar putea face ceva necugetat.

Cu toate acestea, în loc să își piardă cumpătul, Varșovia a rămas pe poziție, plasându-și forțele armate în stare de alertă. (Concluzia este că a fost vorba de o rachetă de apărare antiaeriană lansată de Ucraina pentru a se proteja de un atac rusesc).

Acest calm s-a născut dintr-o realitate simplă care, de ani de zile, a trecut pe lângă cea mai mare parte a Europei: Polonia are ceea ce este, fără îndoială, cea mai bună armată din Europa. Și va deveni din ce în ce mai puternică.

Paranoia Poloniei cu privire la Rusia a determinat-o să evite Zeitgeistul (concept din filozofia germană a secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, care înseamnă „spiritul epocii” sau „spiritul vremurilor”) predominant în mare parte din Europa, conform căruia războiul convențional este de domeniul trecutului.

În schimb, Polonia construiește ceea ce este acum pe cale să devină cele mai puternice forțe terestre din UE

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a declarat un înalt oficial al armatei americane în Europa, citând rolul crucial pe care Polonia l-a jucat în susținerea Ucrainei și în consolidarea apărării NATO în țările baltice.

În timp ce Germania, în mod tradițional aliatul cheie al Americii în regiune, rămâne un pivot ca centru logistic, dezbaterile interminabile ale Berlinului cu privire la modul de resuscitare a armatei sale și lipsa unei culturi strategice au împiedicat eficiența sa ca partener, a spus oficialul.

În timp ce Germania continuă să dezbată detaliile a ceea ce numește „Zeitenwende”, sau punctul de cotitură strategic declanșat de invazia Rusiei în Ucraina, Polonia face deja investiții substanțiale.

Varșovia a declarat că își va crește ținta de cheltuieli pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%. Între timp, Germania, care a cheltuit anul trecut aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare, dezbate dacă poate menține obiectivul NATO de 2% după ce va epuiza un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara sa va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”. Este pe drumul cel bun.

Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu un obiectiv de 300.000 de soldați până în 2035, față de cei 170.000 din Germania, în prezent.

În prezent, armata Poloniei are aproximativ 150.000 de militari, dintre care 30.000 aparțin unei noi forțe de apărare teritorială înființată în 2017. Aceștia sunt soldați care urmează 16 zile de pregătire, urmate de cursuri de perfecționare. Inițial au fost considerați o glumă, dar succesul Ucrainei în utilizarea milițiilor mobile echipate cu rachete antitanc și antiaeriene face ca ideea să pară acum mult mai rezonabilă.

„Astăzi, acele îndoieli au dispărut”, a declarat Błaszczak în timpul unei ceremonii recente de depunere a jurământului pentru noile trupe teritoriale.

Spre deosebire de Germania, care se străduiește să atragă noi trupe, campania de recrutare a Poloniei captează atenția.

„Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, deoarece au fost nevoiți să lupte pentru libertatea lor”, a declarat Gustav Gressel, un fost ofițer militar austriac și cercetător în domeniul securității, care lucrează în prezent la Consiliul European pentru Relații Externe. „În cercurile militare, nimeni nu pune la îndoială calitatea armatei poloneze”.

Totuși, dacă puterea militară a Poloniei se va traduce în influență politică în Europa este o altă problemă.

Până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat, în mare parte din cauza faptului că forțele centriste care domină UE nu au încredere în guvernul polonez, care este controlat de partidul naționalist Lege și Justiție.

Lupta continuă dintre Varșovia și Bruxelles în legătură cu ceea ce UE consideră a fi nerespectarea de către guvern a normelor democratice și a statului de drept a afectat reputația țării în cadrul blocului comunitar.

Cu toate acestea, singurul lucru asupra căruia partidele politice din Polonia pot fi de acord este necesitatea de a consolida armata.

Registration

Aici iti poti reseta parola