Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden contestă afirmația lui Zelenski potrivit căreia racheta care a lovit Polonia nu era ucraineană: „Nu acestea sunt dovezile”
Articole online

Biden contestă afirmația lui Zelenski potrivit căreia racheta care a lovit Polonia nu era ucraineană: „Nu acestea sunt dovezile”

racheta

Biden contestă afirmația lui Zelenski potrivit căreia racheta care a lovit Polonia nu era ucraineană: „Nu acestea sunt dovezile”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri reporterilor că: „Nu am nicio îndoială că nu a fost racheta noastră”, potrivit agenției ucrainene de presă Interfax.

Însă Joe Biden a dezmințit joi acest lucru. Întrebat de jurnaliști despre comentariile lui Zelenski, Biden a răspuns spunând: „Nu, nu, nu: „Nu aceasta este dovada”, potrivit Sky News.

SUA, Polonia și NATO au declarat că racheta care a ucis marți două persoane în Polonia pare să fi provenit din Ucraina, deși au precizat că investigațiile sunt în curs de desfășurare.

Polonia și NATO au declarat că racheta a provenit probabil de la sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, în timp ce încerca să intercepteze un baraj de rachete pe care Rusia le-a lansat marți asupra Ucrainei. Barajul a fost „probabil cel mai mare număr de lovituri pe care Rusia le-a efectuat într-o singură zi din prima săptămână a invaziei”, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Aliați ai Ucrainei, precum Marea Britanie și Canada, au declarat că incidentul a fost totuși, în cele din urmă, din vina Rusiei, forțând Ucraina să se apere singură.

„Permiteți-mi să fiu clar. Nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea finală, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Zelenski a declarat miercuri că Ucraina dorește să stabilească faptele și a cerut ca specialiștii săi să se alăture anchetei privind explozia

Jakub Kumoch, principalul consilier pe probleme de politică externă al președintelui Poloniei, a declarat miercuri la televiziunea poloneză că anchetatorilor ucraineni li se va acorda probabil acces la locul exploziei.

Zelenski și alți oficiali ucraineni au dat imediat vina pe Rusia după ce racheta a căzut, respingând sugestiile că racheta ar fi fost ucraineană.

Chiar și așa, ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat miercuri că Ucraina este pregătită să coopereze cu o anchetă, că dorește să stabilească faptele și că „își exprimă solidaritatea cu poporul polonez frățesc”.

Registration

Aici iti poti reseta parola