Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Pe cine au „mituit” firmele de vaccinuri Covid 19? Acum toate evoluțiile capătă un sens
Articole online

Pe cine au „mituit” firmele de vaccinuri Covid 19? Acum toate evoluțiile capătă un sens

Biotechnology Innovation Organization,firma de lobby care lucrează pentru Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson și alte companii de biotehnologie implicate în imunizarea Covid-19, au aruncat cu bani unde trebuia.

În ciuda angajamentului BIO de a „promova echitatea în sănătate”, McMurray-Heath a atacat agresiv propunerea ca producătorii de vaccinuri să ofere know-how-ul și drepturile de proprietate intelectuală necesare pentru ca vaccinuri generice ieftine să fie produse și pentru țările sărace. Noul președinte al BIO a ridiculizat propunerea activiștilor pentru sănătate publică ca fiind „vorbee goale” care nu vor rezolva pandemia de Covid. De asemenea, s-a concentrat să menține regulile Organizației Mondiale a Comerțului care restricționează utilizarea deschisă a vaccinurilor.

În timp ce țările bogate, cum ar fi Japonia și SUA, au achiziționat cu ușurință suficiente vaccinuri, țările sărace se luptă să obțină acces la prețuri accesibile. Organizația Mondială a Sănătății raportează că mai puțin de 6% dintre oamenii de pe continentul african sunt vaccinați împotriva Covid-19. La începutul acestui an, lobbyiștii conduși de McMurray-Heath au încurajat administrația Biden să impună sancțiuni comerciale țărilor care au impus restricții de preț sau s-au angajat în producerea de vaccinuri generice fără acordul producătorilor farmaceutici din SUA.

În comentariile recente adresate reporterilor, în urma unei serii de întâlniri cu administrația Biden, Congresul și oficialii din comerțul internațional, McMurray-Heath a spus că orice efort de a împărtăși IP-ul vaccinului ar fi „aproape de neiertat”.

 

Dai un ban, dar stai în față

Dezvăluirile arată că, în primele luni de răspândire a Covid-19 în SUA, lobbyiștii BIO au decis să modeleze o gamă largă de probleme legate de dezvoltarea vaccinurilor, prețuri, răspundere juridică și transparență. Grupul a făcut lobby asupra tuturor factorilor de decizie pentru finanțarea cercetării și producerii de vaccinuri și terapii utilizate pentru tratarea Covid-19.

Congresul a aprobat peste 10,5 miliarde de dolari pentru producerea de vaccinuri, bani care au fost, în cele din urmă, îndreptați către membri BIO precum Moderna și Johnson & Johnson. În ciuda sprijinului financiar puternic din partea contribuabililor, firmele producătoare sunt în zilele noastre unicii proprietari ai tehnologiei vaccinurilor și au ultimul cuvânt în ceea ce privește prețurile și nivelul producției.

Succesul vaccinului a fost un câștig financiar fără precedent pentru producătorii de vaccinuri. Un raport recent al People’s Vaccine Alliance, un grup care militează pentru crearea unui vaccin generic, a constatat că Pfizer, BioNTech și Moderna obțin profituri combinate de 65.000 de dolari în fiecare minut. Numai Pfizer va încasa 33,5 miliarde de dolari din vaccinul său anul acesta, ceea ce face ca acest vaccin să devină unul dintre cele mai bine vândute din întreaga istorie, scrie The Intercept.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola