Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Poate Biden să apere Ucraina de Putin? Ce calcule fac experții militari?
Articole online

Poate Biden să apere Ucraina de Putin? Ce calcule fac experții militari?

SUA-Rusia

Plusurile Americii

„Ideea că Statele Unite ale Americii sunt dezavantajate în lupta cu Rusia, scriu Douglas Macgregor și George Beebe,, li se pare exagerată celormai mulți americani. La urma urmei, produsul național brut al Americii este de multe ori mai mare decât cel al Rusiei și SUA domină sistemul financiar internațional. Armata este mai mare și mult mai capabilă, capacitățile cibernetice ofensive sunt de neegalat și SUA se bucurămde sprijinul unei game largi de aliați și parteneri militari din Europa și din întreaga lume. În schimb, Rusia are puțini prieteni și aliați, o economie medie dependentă în mare măsură de exporturile de energie și o populație în scădere, lovită puternic de Covid-19. Pe hârtie, Statele Unite par să dețină multe cărți în acest joc cu mize mari”.

Pe ce avantaje se poate bizui Putin?

Din păcate pentru americani, Putin are și el așii săi în mânecă.
„Când vine vorba de Ucraina, Rusia este mai capabilă să mute un număr mare de forțe pregătite pentru luptă, e mai familiarizată cu terenul și mult mai pregătită să meargă la război decât Statele Unite, pentru care Ucraina nu este o problemă. de importanţă existenţială. Armata Rusiei are un istoric recent de succese în Siria, ca să nu mai vorbim de Ucraina. Iar Moscova a planificat foarte probabil posibilitatea unor sancțiuni draconice din SUA și Europa și alte măsuri punitive pe care Washington le-ar putea impune ca răspuns. Dacă înfruntarea va avea loc în Ucraina, este foarte probabil ca Rusia să câștige — și încă foarte rapid”.

Care sunt planurile de invazie ale rușilor?

„În cazul în care Moscova optează pentru invazie, o campanie rusă ar avea probabil ca scop transformarea efectivă a teritoriului din sud-estul Ucrainei într-o extensie a Rusiei însăși. Până la 200 000 de oameni din forțe terestre rusești ar putea fi dispuși într-un arc de la nord la sud de-a lungul unui front de 600 de mile. Fotografiile din satelit disponibile public arată că cea mai mare concentrație de forțe militare ruse se află în prezent între Voronej și Crimeea. Forțele de la nord și nord-vest de Kiev ar putea declanșa un atac de sprijin cu scopul de a împiedica forțele ucrainene din Kiev și din jurul capitalei să se deplaseze spre sud pentru a întări apărarea ucraineană de la Voronezh la Lugansk și Donețk. Deoarece bătălia va avea loc în pragul geografic al Rusiei, liderii de ambele părți ar fi familiarizați cu terenul pe care trebuie să lupte”.

Rușii au desfășurat o forță uriașă

Unitățile de manevră rusești constau din aproximativ 100 de grupuri tactice de batalion : batalioane de infanterie blindate și blindate cu aproximativ 750 până la 1.000 de soldați, inclusiv artilerie, ingineri și elemente de sprijin. Marea majoritate a acestei forțe este poziționată în sudul Rusiei, capabilă să lovească la vest, peste granița cu Ucraina, de-a lungul mai multor axe cu obiective operaționale la sud de Kiev, de-a lungul râului Nipru. Aproximativ douăsprezece batalioane sunt poziționate să se deplaseze spre vest de-a lungul coastei Mării Negre, spre Odesa, a cărei ocupare ar lăsa Ucraina fără ieșire la mare.
Forța de manevră la sol ar opera în cadrul unor elemente de informații, recunoaștere și supraveghere (ISR) strâns organizate, legate de formațiuni de atac puternice. Ar putea exista până la 100 de baterii de artilerie de rachete. Acestea includ sisteme precum BM-30 Smerch, un sistem denumit adesea armă convențională de distrugere în masă (ADM). O singură salvă de cinci BM-30 Smerch cu rachete de 300 mm poate distruge o zonă de dimensiunea Central Park din New York City, cu o putere explozivă egală cu un focos nuclear de un kilogram. În plus, sistemul mobil de rachete Iskander ar ataca aerodromurile ucrainene, sediul operațional și infrastructura logistică cu focoase convenționale explozive .

Între timp, la fiecare nivel – tactic, operațional și strategic – apărarea aeriană integrată compusă din sistemele rusești de apărare antiaeriană și antirachetă S-400 și S-500 ar proteja formațiunile de lovitură și manevră rusești de atacurile aeriene și rachetele ucrainene. Orice platformă subsonică ucraineană sau NATO, cu sau fără pilot, ar fi în perico să fie detectată și distrusă.
Dacă forțele ruse atacă, cerul de deasupra forțelor ucrainene ar fi plin cu un amestec de drone de supraveghere rusești, avioane cu echipaj și, potențial, noile muniții rătăcitoare ale Rusiei. Acestea sunt efectiv rachete de croazieră concepute să plutească peste câmpul de luptă ore în șir”.

Armata Ucrainei poate rezista între 72 și 96 de ore

„În aceste circumstanțe, este rezonabil să presupunem că forțele terestre ruse își vor atinge obiectivele operaționale de-a lungul râului Nipru în cel puțin șaptezeci și două până la nouăzeci și șase de ore. Este greu de știut dacă Moscova va decide să apese mai spre vest și să pună mâna pe portul Odessa, dar acțiunea ar plasa forțele ruse în imediata apropiere a republicii separatiste moldovenești pro-ruse Transnistria, la granița României, ceea ce face ca Odesa să fie o țintă tentantă.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola