Capacitatea Kievului de a lupta cu o astfel de campanie este foarte discutabilă. Armata Ucrainei este cu mult depășită de armata rusă. Scopul său ar fi să păstreze cât mai mult teritoriu la est de râul Nipru, în timp ce întârzie înaintarea Rusiei, în speranța că impulsul rusesc va încetini și va câștiga timp pentru presiunea internațională imensă asupra Moscovei pentru a-și opri ofensiva.
Mai mult, se pare că administrația Biden nu ia în considerare intervenția militară directă în cazul unei invazii a Ucrainei. Și cu un motiv întemeiat – ar putea face puțin pe câmpul de luptă pentru a contracara astfel de mișcări. Statele Unite au doar trei brigăzi de luptă în Europa, iar două dintre acestea sunt ușor înarmate cu echipament învechit. Deși SUA ar putea folosi în mod realist avioane de luptă avansate în Ucraina, acestea ar trebui să se confrunte cu apărarea antiaeriană rusă avansată și cu capacitățile formidabile de bruiaj electronic rusești. Superioritatea aeriană a SUA, care a fost esențială pentru operațiunile noastre militare împotriva puterilor mai mici de la sfârșitul Războiului Rece, nu ar fi asigurată în Ucraina”.
Are Biden ac de cojocul lui Putin?
„Știind aceste lucruri, Washingtonul amenință că va impune Rusiei consecințe dure în afara câmpului de luptă, folosind „sancțiuni de iad” și alte măsuri nespecificate, în speranța că acest lucru îi va forța mâna lui Putin. Din păcate, este foarte probabil ca rușii să fi anticipat de mult ce ar putea face Statele Unite. Împreună cu China, s-au pregătit pentru posibilitatea de a fi excluși din sistemul internațional SWIFT. Ei au alternative la nou-construitul gazoduct Nord Stream 2, în cazul în care europenii refuză să-i permită utilizarea și ar putea chiar să fie pregătiți să-și sufoce aprovizionarea cu gaz către Europa în mijlocul iernii, drept răzbunare. Pentru a descuraja o posibilă acțiune a SUA împotriva sistemelor lor prin satelit, aceștia și-au semnalat disponibilitatea de a elimina sateliții americani prin efectuarea unui test de succes cu rachete antisatelit în urmă cu numai două săptămâni, în ciuda protestelor vehemente ale SUA, și au construit sisteme de rezervă terestre, dacă sateliții de comunicații și navigație proprii își încetează operațiunile.
Vestea bună este că Putin înțelege aproape sigur că o invazie a Ucrainei ar duce la o înghețatr completă a relațiilor cu Occidentul, făcând din Rusia un partener junior dependent de China. Mai mult, el realizează probabil că forțele ruse ar trebui foarte probabil să se confrunte cu forțe de gherilă în teritoriul ucrainean ocupat și că porțiunile neocupate din vestul Ucrainei ar putea deveni o gazdă pentru forțele SUA și NATO pe termen lung. Este îndoielnic că acestea sunt rezultate pe care le consideră atrăgătoare. Probabil că ar prefera să găsească o modalitate alternativă de a deraia o alianță a SUA cu Ucraina dacă Biden este pregătit să negocieze. Dar dacă Washingtonul refuză să recunoască acea linie roșie a Rusiei, s-ar putea să fie pregătit să lupte – și nu prea ar putea face Statele Unite pentru a-l opri”, scriu Douglas Macgregor și George Beebe pe site-ul National Interest.