Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Planuri din Al Doilea Război Mondial care nu s-au realizat niciodată
Articole online

Planuri din Al Doilea Război Mondial care nu s-au realizat niciodată

al doilea razboi mondial

Cu toate acestea, au existat și unele care, deși bine intenționate, pur și simplu nu au fost niciodată puse în aplicare. Aceste planuri din cel de-al Doilea Război Mondial nu s-au realizat niciodată din mai multe motive, inclusiv din cauza faptului că a merge mai departe cu ele ar fi fost o mare greșeală. Unele dintre ele au fost pur și simplu lăsate pe plan secundar, în timp ce organizatorii lor așteptau momentul potrivit.

Proiectul Pigeon din Al Doilea Război Mondial

În timpul conflictului, B.F. Skinner a încercat să creeze o bombă teleghidată care să fie controlată de porumbei, numită pe bună dreptate Proiectul Pigeon.

Deși păsările au fost folosite în timpul războiului, acesta a fost un plan cel puțin ambițios. Proiectul explozibilului avea mai multe componente: un mic planor cu aripi, focosul și un con în care urmau să fie plasați porumbeii.

Skinner a crezut că ar putea antrena porumbeii să acționeze ca piloți, învățându-i să recunoască țintele de bombardament. Conul conținea trei lentile, care ar fi proiectat locația curentă a capsulei în timp ce aceasta se deplasa prin aer. Prin ciupirea ecranului, porumbeii ar fi manevrat explozibilul spre țintă.

În ciuda unui mic succes în ceea ce privește instruirea, programul a fost anulat la 8 octombrie 1944. Potrivit lui Skinner, adevărata problemă a fost că „nimeni nu ne lua în serios”. Marina americană a reluat proiectul în 1948 sub numele de „Proiectul Orcon”, dar și acesta a fost ulterior anulat.

Operațiunea Felix

Deși Spania a rămas neutră pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, liderii germani au conceput un plan prin care urmau să traverseze țara și să captureze Gibraltarul – evident, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

Operațiunea Felix a fost concepută la scurt timp după invazia Franței în 1940, deoarece Gibraltarul era important pentru lupta Marii Britanii în Mediterana. Aceasta prevedea ca două corpuri de armată germane să intre în Spania prin Pirinei. Ideea a eșuat deoarece era nevoie ca șeful statului spaniol, Francisco Franco, să permită trupelor germane să traverseze țara.

Mulți oficiali germani de rang înalt s-au întâlnit cu Franco, în încercarea de a obține acordul acestuia, dar nu au reușit niciodată. La început, acesta a argumentat că Spania încă se recupera de pe urma efectelor războiului civil recent și a susținut că se va alătura Axei doar dacă Germania invadează Insulele Britanice, împiedicând Regatul Unit să riposteze împotriva insulelor spaniole din zonă.

Acest lucru a fost refuzat, astfel că Spania a rămas neutră, iar Gibraltarul nu a fost niciodată invadat.

Operațiunea Unthinkable

Operațiunea Unthinkable, planul de a invada țările controlate de sovietici în cazul în care pacea dintre țările aliate s-ar fi prăbușit, a fost ideea lui Winston Churchill. Premierul britanic era extrem de sceptic că Marea Britanie și Uniunea Sovietică ar putea coopera în mod pașnic, în ciuda faptului că au făcut acest lucru în cea mai mare parte a celui de-al Doilea Război Mondial, și nu avea încredere în dictatorul Iosif Stalin.

Ca atare, au fost create două situații neprevăzute. În primul caz, Polonia, Germania, Marea Britanie și Statele Unite ar fi atacat linia sovietică din Dresda. Cea de-a doua era un plan defensiv, care putea fi pus în aplicare cu ușurință, în cazul în care sovieticii ar fi trecut la acțiune împotriva aliaților rămași după ce trupele americane ar fi fost transferate din Europa în Teatrul Pacificului.

Deși un astfel de atac nu a avut loc, Operațiunea Unthinkable a rămas pregătită și gata de acțiune până la sfârșitul Războiului Rece. Ea a fost făcută publică în 1998.

Proiectul Habakkuk din Al Doilea Război Mondial

Creativitatea în timp de război este adesea recompensată, dar uneori este dusă prea departe. De exemplu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, britanicii au venit cu un plan de a construi un portavion din gheață și „pastă de lemn”, pentru a putea lansa atacuri suplimentare împotriva submarinelor germane.

Proiectul Habakkuk a fost gândit de Geoffrey Pyke, unul dintre cei mai faimoși șefi britanici. Cum oțelul și aluminiul erau în criză la acea vreme, din cauza efortului de război, el a venit cu o soluție care nu ar fi necesitat cantități mari de niciuna dintre ele. Planul a fost sprijinit de mulți din eșalonul superior al Marii Britanii, inclusiv de Winston Churchill, care a ordonat începerea imediată a lucrărilor.

Vasul propus, alcătuit din 86% apă și 14% fibră de lemn, ar fi avut o lungime de 600 de metri și o lățime de 90 de metri, cu un pescaj de 45 de metri. De asemenea, ar avea capacitatea de a transporta 100 de bombardiere cu două motoare și 200 de avioane de vânătoare și ar fi mai rezistentă decât gheața tradițională. S-a descurcat remarcabil de bine pentru o invenție atât de ciudată.

În mod șocant, nu a fost abandonat din cauza ineficienței, ci pentru că costul de producție era prea mare (a ajuns la 2,5 milioane de lire sterline) și pur și simplu nu mai era nevoie de el. A avut nevoie de trei veri pentru a se topi în Lacul Patricia din Alberta, cele câteva componente metalice scufundându-se pe fundul apei.

razboi

Operațiunea Downfall din Al Doilea Război Mondial

Războiul din Europa s-a încheiat la 8 mai 1945, în timp ce conflictul a continuat în Pacific. Pentru o vreme, se părea că japonezii nu erau nici pe departe pe punctul de a se preda, așa că amiralul Chester Nimitz, generalul Douglas MacArthur și șefii Statului Major al Flotei au elaborat un plan de invadare a țării ca ultimă soluție.

Operațiunea Downfall a constat de fapt din două părți separate: Olympic și Coronet. Prima a fost planificată pentru noiembrie 1945 împotriva Kyūshū. Au fost alocați 767.000 de oameni pentru a participa la acest atac, cu un număr anticipat de 268.000 de victime.

Coronet urma să aibă loc în martie 1946 împotriva Honshu. La fel ca și alte planuri din cel de-al Doilea Război Mondial de pe această listă, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, deoarece SUA au decis că, în schimb, ar fi mai eficient să arunce bombe atomice asupra Hiroshimei și Nagasaki. Această acțiune a pus rapid capăt războiului.

Operațiunea FS

În timp ce SUA își plănuia invazia Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, japonezii au pus la cale propriul plan, care nu s-a întâmplat niciodată. Scopul era de a lansa propria invazie, al cărei rezultat ar fi fost o Australie izolată.

Contraamiralul Sadatoshi Tomioka a venit cu Operațiunea FS, în cadrul căreia forțele japoneze ar fi cucerit Fiji, Insulele Solomon și Noua Caledonie, în încercarea de a forța Australia să se predea. Acesta știa că o invazie reală ar fi dificilă și costisitoare, așa că a sperat să obțină controlul fără a merge atât de departe. Prin cucerirea acestei țări, japonezii ar fi păstrat controlul complet asupra Pacificului de Sud.

Ideea a fost abandonată după ce japonezii s-au angajat în bătăliile de la Marea Coralilor și Midway. În loc să se concentreze pe propria ofensivă, armata și marina imperială japoneză s-au orientat, în schimb, spre prevenirea atacurilor Aliaților, care au fost costisitoare. În cele din urmă, Japonia nu a amenințat niciodată serios Australia.

Operațiunea Tannenbaum din Al Doilea Război Mondial

Ultima intrare pe lista de planuri din Al Doilea Război Mondial care nu s-au realizat niciodată implică înșelăciune și minciuni din partea Führerului. Acesta promisese că nu va invada Elveția, lucru care nu avea prea mare greutate, având în vedere că germanii invadaseră deja mai multe țări europene fără motiv. Se pare că liderul german plănuise o invazie a ținutului relativ devreme, crezând că Elveția va ajunge să se alăture Aliaților.

Operațiunea Tannenbaum urma să folosească atât soldați germani, cât și italieni. Germanii s-ar fi concentrat pe capturarea orașelor mari, precum Lucerna și Geneva, în timp ce trupele italiene ar fi invadat prin Alpi. Odată cucerirea finalizată, țara urma să fie împărțită între beligeranți.

În ciuda urii Führerului față de elvețieni – numindu-i, după cum se știe, „cel mai dezgustător și mizerabil popor și cel mai mizerabil sistem politic” – operațiunea nu a avut loc niciodată. Motivul nu este foarte clar. Se crede, totuși, că Germania a beneficiat prea mult de pe urma acestei țări, care a rămas, într-adevăr, neutră.

De asemenea, s-ar fi dovedit foarte dificil de invadat, deoarece elvețienii aveau o forță de luptă considerabilă pregătită să își apere teritoriul, dacă ar fi fost nevoie. La apogeu, armata Elveției era formată din 850.000 de soldați.

Registration

Aici iti poti reseta parola