Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Planul secret al Statelor Unite de a controla presa americană
Articole online

Planul secret al Statelor Unite de a controla presa americană

Presa infiltrată de CIA

Înființat în 1948 sub numele de Biroul pentru proiecte speciale, departamentul a fost redenumit Biroul de coordonare politică (BCP), un fel de departament oficial pentru propagandă. Potrivit mai multor surse, cuvântul propagandă ar fi fost menționat în mod explicit încă de la primele declarații ale misiunii biroului, printre acestea fiind regăsite și războiul economic, subversiune împotriva statelor ostile, asistență pentru grupurile de rezistență și sprijinirea elementelor anticomuniste din țările democratice ale lumii.

Deborah Davis a acuzat în cartea sa “Katharine the Great: Katharine Graham and Her Washington Post Empire” că mai multe publicații au avut o colaborare cu directorul BCP, Frank Wisner.  „ La începutul anilor 1950, Wisner avea legături cu membri respectați ai ziarului The New York Times, Newsweek și alte publicații.”

Într-o epocă a știrilor false și a neîncrederii transmisă pe scară largă, este foarte dificil să separi lucrurile reale de teoriile conspiraționiste. Operațiunea Mockingbird a fost, de fapt, parte a unui efort mai amplu al guvernului Statelor Unite de a convinge poporul american că orânduirea comunistă le bate la ușă și că țara se poate transforma imediat în cenușă.

Operațiunea Mockingbird

De exemplu, ca pretext pentru combaterea a ceea ce ei percepeau ca o amenințare comunistă din partea Cubei, liderii militari americani au propus un plan secret prin care să fie terorizați cetățenii americani. Aceștia au întreprins diferite acte de trădare, cum ar fi atacurile asupra navelor americane ancorate în Cuba sau chiar pe străzile orașelor americane. Ideea era ca Cuba să fie vinovată, amenințarea devenind astfel din ce în ce mai reală pentru populație. Din fericire, această operațiune a funcționat suficient de bine încât să nu mai fie nevoie și de atacuri teroriste.

În 2013, The New York Times a recunoscut rolul său în Operațiunea Mockingbird și a prezentat și modul în care alte organizații media, inclusiv CBS News, Newsweek, Life și Times au fost implicate în acest proces. Se pare că CIA a reușit să manipuleze într-un mod foarte profesionist publicul american, reușind să stârnească sentimentul de teamă față de regimul comunist.

Registration

Aici iti poti reseta parola