Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Planul Moscovei de a transforma Parisul într-un tovarăș sovietic
Articole online

Planul Moscovei de a transforma Parisul într-un tovarăș sovietic

Ajutorul altor state

Sovieticii și aliații lor din Europa de Est ar fi trebuit să lanseze ofensiva din Cehoslovacia, care să treacă prin sudul Germaniei, să traverseze râul Rin și apoi să ajungă în sudul Franței. Toate aceste lucruri trebuiau realizate în doar șapte zile.

Planul sovietic a cerut ca armata cehă să împingă granița franco-germană, în timp ce armata sovietică avansa pe flancul lor nordic și ungurii pe flancul sudic. Se aștepta ca tancurile Pactului de la Varșovia și infanteria mecanizată să ajungă la Besancon, care era la aproximativ 250 de km nord-est de Lyon. De acolo, sovieticii puteau trece spre nord până la porturile din Paris și Canalul Mânecii sau spre sud spre porturile mediteraneene, cum ar fi Marsilia.

Pentru a lovi din Cehoslovacia până la Besancon ar fi fost nevoie ca Armata Roșie să parcurgă aproximativ 100 de km pe zi. Pentru a pune această posibilitate într-o perspectivă, unul dintre cele mai rapide progrese din istorie a fost realizat de Afrika Korps în iunie 1942, când unitățile mecanizate germane au direcționat armata britanică și au avansat aproape 600 de km în 10 zile. Chiar și în timpul blitzkrieg-ului german din 1940 care a devastat Franța, renumita divizie a 7-a a lui Rommel a avansat doar 140 de km în cinci zile.

Obstacolele erau descurajante. În ciuda imaginii occidentale asupra Uniunii Sovietice, nu exista o diferență atât de mare între capacitatea militară a Pactului de la Varșovia și cea a forțelor NATO. De asemenea, sovieticii și cehii ar fi trebuit să traverseze un câmp de luptă cu râuri, dealuri și orașe. Probabil că forțele aeriene NATO ar fi fost prea ocupate în Germania de Nord și Centrală pentru a interveni în sud, iar Pactului de la Varșovia i-ar fi lipsit superioritatea aeriană de care se bucurau germanii în 1940.

Un as roșu

Cu toate acestea, sovieticii se bazau pe o armă pe care Rommel nu o avea. Blitzkriegul roșu ar fi fost pavat de un potop de arme nucleare. Conform planului de război, „operațiunea va necesita utilizarea a 131 de rachete nucleare și bombe nucleare; în special 96 de rachete și 35 de bombe nucleare. Prima lovitură nucleară va folosi 41 de rachete și bombe nucleare. Sarcina imediată va necesita utilizarea a 29 de rachete și bombe nucleare. Sarcina ulterioară ar putea folosi 49 de rachete și bombe nucleare. 12 rachete și bombe nucleare ar trebui să rămână în rezerva Frontului. „

Ar fi putut funcționa dacă armata Statelor Unite, Corpul Vest-German și armata franceză nu ar fi putut opri avansul sovietic. Franța lansase prima sa bombă atomică în 1960, iar până în 1964 Forțele Aeriene Franceze lansau bombardiere cu armă nucleară. Gândul de a suporta o altă ocupație, care de această dată ar fi fost comunistă, nu nazistă, ar fi făcut Franța să strige „Mai bine mort decât comunist”.

Registration

Aici iti poti reseta parola