La sfârşit papa va merge în sacristie să se dezbrace de veşminte, apoi se va întoarce în bazilică în faţa Altarului Mărturisirii, de unde va rosti mesajul „Urbi et Orbi” şi va împărţi binecuvântarea pascală. Aşadar, potrivit L’Osservatore Romano, citat de Agerpres, totul se va desfăşura în interior.
Vigilia Pascală, celebrată în noaptea de Paşti, exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Hristos Înviat. Noaptea de sâmbătă spre duminică este o „priveghere în cinstea Domnului”, iar această priveghere, care este cea mai mare şi mai nobilă dintre toate solemnităţile, trebuie să fie unică pentru fiecare biserică.
Fără lumânări
Întreaga celebrare a vigiliei pascale trebuie să se desfăşoare în timpul nopţii, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopţii şi să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică.
În acest an, în timpul veghii din Sâmbăta Sfântă, la ora 21.00 (22.00 ora României), la bazilica „Sfântul Petru” din Vatican nu se vor celebra botezuri. Ceremonia iniţială cu focul va avea loc în spatele Altarului Mărturisirii.
Nu vor fi lumânări pentru cei prezenţi şi cântarea celor trei invocaţii „lumen Christi” va avea loc numai cu aprinderea ulterioară a luminilor din bazilică în timpul procesiunii spre altar.
Vor trage clopotele de la bazilica „Sfântul Petru” în momentul „Gloria” care anunţă Învierea.