Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Peste 3.000 de monede romane au fost descoperite la Claternae. Cea mai impresionantă este din anul 97 î.Hr.
Articole online

Peste 3.000 de monede romane au fost descoperite la Claternae. Cea mai impresionantă este din anul 97 î.Hr.

monede descoperite în orașul roman Claternae

Claternae a fost un oraș roman de pe Via Emilia, situat între coloniae Bononia și Forum Cornelii. Orașul a fost fondat în secolul al II-lea î.Hr. și a fost ocupat continuu până la prăbușirea Imperiului Roman. Aceste monede rescriu în totalitate rolul orașului în perioada romană.

Important centru cultural din nordul țării

Studiile anterioare la Claternae, efectuate de Superintendența pentru Arheologie, Arte Plastice și Peisaj, au descoperit rămășițe ale forumului, sculpturi, băi, străzi și domus care conțineau marmură și mozaicuri viu colorate.

Secretarul de stat italian pentru cultură, Lucia Borgonzoni, a declarat:

„Datorită importanței și cantității rămășițelor sale recuperate până acum, este probabil un Pompei al nordului”, a declarat aceasta.

În cadrul ultimelor săpături, arheologii au scos la iveală peste 3.000 de monede romane, constând în principal în monede de argint și de bronz, precum și numeroase pietre prețioase cu gravuri dedicate zeităților romane. Cea mai notabilă monedă este un quinar din epoca republicană, o monedă rară de argint datată în anul 97 î.Hr. care a fost găsită pe coridoarele unui complex de teatru descoperit recent.

monede descoperite în orașul roman Claternae

Potrivit cercetătorilor, descoperirile recente indică faptul că Claterna a fost mult mai mult decât un simplu oraș de tranzit în cadrul lumii romane, punând la îndoială presupunerile anterioare. „A fost un centru comercial cu contacte directe cu Roma”, a adăugat Borgonzoni.

Francesca Tomba, un specialist din Bologna, a declarat:

„O mare parte a sitului nu a fost încă descoperită”. Până în prezent, au fost excavate aproximativ 18 hectare, ceea ce corespunde doar unei zecimi din întreaga suprafață a orașului roman.

Monede antice romane au fost găsite ascunse pe fundul mării

Săptămâna trecută, peste 30.000 de monede de bronz, posibil de la un naufragiu din secolul al IV-lea, au fost găsite în largul coastei Sardiniei. Ministerul italian al Culturii a precizat într-un comunicat că piesele se află „într-o stare de conservare excepțională și rară”.

Descoperirea a fost făcută după ce un scafandru amator a observat ceva metalic în apele puțin adânci și a alertat autoritățile locale.

Registration

Aici iti poti reseta parola