Formidabila triadă nucleară rusească
Amenințările lui Putin nu sunt vorbe în vânt. Rusia își modernizează de ani buni arsenalul atomic: „ triada ” nucleară rusească cuprinde sisteme balistice lansate de pe pămînt, de pe submarine, dar și cu ajutorul bombardierelor strategice.
Dacă în ceea ce privește componentelor navale și aeriene ale triadei nucleare îmbunătățirile sunt lente, odată cu intrarea în serviciu a SSBN-urilor din clasa Borei și modernizarea Tupolev Tu-160 („Blackjack” în codul NATO), cu siguranță sectorul rachetelor este cea care a văzut progresele cele mai importante, deși industria rusească de armament suferă din cauza sancțiunilor internaționale.
Rachetele, asul din mâneca lui Putin
Dificultățile economice au forțat Kremlinul să renunțe, de exemplu, la dezvoltarea unei rachete balistică intercontinentale mobile (ICBM): RS-26 Rubezh. S-au modernizat însă transportoarelor în silozurile existente. E vorba de UR-100N UTTKh. De asemenea, se lucrează în continuare la construcția unui ICBM greu de nouă generație, RS-28 Sarmat .
UR-100N UTTKh (sau SS-19 „Stiletto” în codul NATO) au fost primele, și sunt, până acum, singurele transportatoare care au fost echipate cu noul Hypersonic Glide Vehicle (HGV – Hypersonic Glide Vehicle) Avangard , capabil, datorită profilului de zbor variabil combinat cu viteză foarte mare, să se sustragă într-o anumită măsură apărării antirachetă a SUA. Modernizarea SS-19 continuă: în august anul trecut, NPO Mashinostroeniya, producătorul, a anunțat că în acest an va începe lucrările de prelungire a duratei sale de viață „de peste 37 de ani”. În paralel, anul trecut, au început testele Sarmat, care în acest moment nu a intrat încă în serviciu: pe 17 decembrie, comandantul forțelor strategice de rachete, generalul Serghei Karakaev, a informat Tass că Rusia intenționează să pună în funcțiune, în 2022, „patru regimente de rachete. Printre ei, un regiment cu sistemul Sarmat din regiunea Uzhur ”.
SS-X-30 Satan II, racheta Apocalipsei
RS-28 este un ICBM (Rachetă balistică intercontinentală) cu propulsie lichidă în trei trepte, proiectată pentru a fi lansat din silozurile de rachete balistice. Cu numele de cod SS-X-30 Satan II, are puțin peste 35 de metri lungime și poate transporta o sarcină utilă de război de 10 tone, inclusiv focoase hipersonice Avangard, reprezentate de 10 focoase mari sau 16 focoase mai mici.
Se estimează că are o rază de acțiune între 10 mii și 18 mii de kilometri și a fost conceput pentru a înlocui vechiul SS-18 Satan. RS-28 Sarmat a început să fie dezvoltat în anii 2000, coincizând aproximativ cu ieșirea SUA din Tratatul ABM. După ce a atribuit contracte de producție Biroului de Design Makeyev și NPO Mash la începutul anului 2011, Rusia a încheiat cercetarea și dezvoltarea Sarmat pe 21 iulie 2011. Primul prototip a fost finalizat la sfârșitul anului 2015, în timp ce în decembrie 2017, Rusia și-a realizat primul siloz și a făcut teste, care aui scos însă la iveală deficiențe tehnice în sistemul de lansare. Două teste ulterioare, în martie și mai 2018, se pare că au avut succes.
RS-28 trebuia inițial să intre în serviciu în 2018, cu 50 de rachete , dar, după cum am menționat, și el a fost amânat din cauza dificultăților economice cu care se confruntă Rusia. Sarmat, potrivit unor surse rusești, ar putea, dacă ar fi lansat nu cu încărcătura de război totală, să ajungă în Statele Unite printr-o traiectorie „dinspre sud”, adică evitând-o pe cea care trece peste Polul Nord unde ar intra în acțșiune complexul sistem balistic antirachetă american.
Tocmai de aceea, experții presupun că foarte probabil o parte dintre rachetele balistice rusești ar putea pătreunde prin scutul antirachetă al SUA, scrie ziarul italian Il Giornale.