Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Se compară confortul locuinței dumneavoastră cu al unui castru roman? Arheologii au rămas șocați
Articole online

Se compară confortul locuinței dumneavoastră cu al unui castru roman? Arheologii au rămas șocați

Piscine interioare și exterioare

Arheologii polonezi care lucrează să aducă la lumină ruinele castrului roman de la Novae, în nordul Bulgariei, au avut un șoc când au descoperit locuința centurionului care comanda trupele de aici. Locuința sa avea toate facilitățile de care se bucură bogătașii zilelor noastre.
Deși e vorba de o locuință militară dintr-un fort aflat la mare distanță de Roma, capitala imperiului, centurionul și familia sa aveau la dispoziție o locuință cu o suprafață de un sfert de hectar.
În centrul casei se afla o curte spațioasă prevăzută cu o piscină. Pereții clădirii erau decorați cu picturi murale, iar podelele din unele camere erau acoperite cu plăci ceramice.

Sistem de încălzire centrală lung de 40 de metri

Casa Centurionului avea portice, obligatorii în arhitectura rezidențială romană, dar și un sistem de încălzire centrală (hipocaust) de aproape 40 m lungime. Acest sistem era folosit și pentru încălzirea unora dintre camere, dar și a complexului de băi care includea și mai multe piscine interioare.
Anul acesta, arheologii au descoperit și o toaletă. „Singura parte păstrată până în ziua de azi este o gaură în pământ, dar odinioară deasupra se afla un scaun făcut din scânduri. Aceasta este o descoperire importantă, deoarece sunt foarte puține dintre ele cunoscute din clădiri similare din Imperiu”, susține arheologul Piotr Dyczek, șeful echipei Centrului de Cercetare pentru Antichitatea Europei de Sud-Est al Universității din Varșovia.

O bucătărie utilată ca la carte

Nici în ceea ce privește bucătăria, romanii n-ar fi avut de ce să se rușineze. Arheologii au descoperit un set exclusivist de ustensile de bucătărie. Existau oale cu capac, boluri și căni, arheologii au descoperit și pahare asemănătoare halbelor de bere de astăzi.

„În mod neașteptat, unul dintre cele mai interesante artefacte descoperite a fost un set de ustensile de bucătărie folosite în Casa Centurionului. Setul este unic.
Nu numai că este făcută din lut de înaltă calitate, dar prezintă și un set complet de forme folosite, dându-ne indirect o perspectivă asupra gusturilor culinare ale doamnei casei. În plus, execuția este de foarte bună calitate.
„Există și căni mici, o halbă de bere care seamănă cu halbele noastre moderne. Dar oala pe care am descoperit-o nu are mâner și suprafața sa este astfel modelat[ încât să poată fi ținut cu ușurință și ferm în mână.
Mărimea oalei indică faptul că mâncarea era pregătită pentru un grup mic de oameni, probabil centurionul și adjuncții săi sau oaspeții.”
S-a descoperit, de asemenea, și un rest de tigaie, ceea ce indică faptul că se consumau nu numai mîncăruri fierte, ci și prăjitew Cercetătorii au găsit, de asemenea, coji de stridii lângă un platou.

„După conservarea și analiza vaselor, vom putea spune mai multe despre alimente. Va fi posibil și prin analiza oaselor pe care le-am găsit în apropiere. Este deja clar că mâncarea pregătită pentru centurion era mai sofisticată decât cea pentru legionarii obișnuiți” a declarat Dyczek pentru site-ul Science in Poland.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola