Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii au descoperit o vastă rețea de drumuri romane pe teritoriul Marii Britanii
Articole online

Arheologii au descoperit o vastă rețea de drumuri romane pe teritoriul Marii Britanii

drumuri

Arheologii au descoperit o vastă rețea de drumuri romane pe teritoriul Marii Britanii

Descoperirea a fost făcută în cadrul Programului național LiDAR al Agenției de Mediu, arătând noi secțiuni de drumuri romane la vest de granița cunoscută anterior, care conectau așezări importante cu forturi militare.

Prin utilizarea unei modelări geografice avansate care ia în considerare pantele și datele privind riscul de inundații, cercetătorii au reușit să cartografieze întreaga arie de acoperire a rețelei și au obținut informații valoroase despre scopul acesteia.

Contrar presupunerii că Exeter a servit drept centru principal, descoperirile arată că North Tawton a jucat un rol crucial prin facilitarea unor conexiuni importante din punct de vedere strategic cu estuarele cu maree situate atât la nord, cât și la sud de Bodmin și Dartmoor.

Dr. Christopher Smart, de la Universitatea din Exeter, a declarat:

„În ciuda a mai mult de 70 de ani de cercetare, hărțile publicate ale rețelei rutiere romane din sudul Marii Britanii au rămas în mare parte neschimbate și toate sunt consecvente în a arăta că la vest de Exeter, Isca romană, au existat puține dovezi solide pentru un sistem de drumuri pe distanțe lungi”

„Dar recenta disponibilitate a unei acoperiri LiDAR fără cusur pentru Marea Britanie a oferit mijloacele de a transforma înțelegerea noastră a rețelei de drumuri romane care s-a dezvoltat în cadrul provinciei, și nicăieri mai mult decât în comitatele din sud-vestul îndepărtat, pe teritoriul Dumnonilor”, a adăugat Dr. Smart.

Potrivit studiului publicat în Journal of Computer Applications in Archaeology, obiectivul principal al rețelei era de a permite deplasarea fără probleme a vehiculelor cu tracțiune animală și de a ocoli zonele predispuse la inundații. Autorii sugerează că aceste descoperiri pot avea implicații semnificative pentru viitoarele investigații arheologice din regiune.

„În ceea ce privește cronologia, este probabil ca rețeaua propusă să fie un amalgam de rute preistorice preexistente, drumuri militare romane de campanie sau „drumuri tactice” adoptate oficial în sistemul de comunicații provinciale și de cele construite pe timp de pace într-un context în întregime civil”, spune Dr. Fonte de la Universitatea din Exeter.

„Acest model evolutiv este susținut de faptul că rețeaua nu conectează direct doar forturile romane și zonele din jurul lor, care sunt adesea conectate prin drumuri secundare, ci pare să servească unui scop mai larg decât cel cerut de aprovizionarea militară”, a adăugat Dr. Fonte.

Registration

Aici iti poti reseta parola