Evenimentul Istoric > Articole online > Din Arhiva PCR. Guță ia puterea în Caracal. Documente
Articole online

Din Arhiva PCR. Guță ia puterea în Caracal. Documente

Secţia Cadre a CC al PCR, condusă de Gheorghe Pană, şi-a dat avizul pentru promovarea lui Marin Guţă pe 26 martie 1971, considerându-l “corespunzător”.

El fusese propus de Biroul Comitetului judeţean de partid Olt pentru a fi numit în funcţia de prim secretar al Comiterului orăşănesc de partid Caracal.

Tovarăşul Guţă era la data numirii vicepreşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al oraşului Caracal.

Țărani mijlocași

Membru de partid din 1966, Marin Guţă se născuse pe 17 august 1937 în comuna Amărăştii de Jos, judeţul Dolj, într-o familie de ţărani cu gospodărie mijlocie.

Din 1955 lucrase la termocentrala Borzeşti de unde fusese luat în armată, perioadă în care a îndeplinit funcţia de organizator de grupă UTC pe pluton.

S-a liberat cu gradul de sergent.

În 1960 a intrat la Facultatea electromecanică din Timişoara, de unde a mers ca inginer la Întrepriderea de Reţele Electrice Craiova, sucursala Caracal.

Pe linie obştească a fost secretar al organizaţiei UTC pe secţie, membru al biroului organizaţiei de partid şi membru al biroului Comitetului orăşănesc UTC Caracal.

În martie 1969 a fost ales deputat şi apoi vicepreşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular.

În 1970 a absolvit Universitatea serală de marxism-leninism, secţia economia industrială şi agrară. Era “modest, principial, apropiat în relaţiile cu cetăţenii”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola