Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Patru bancheri care au ajutat „portofelul lui Putin” să înființeze conturi în Elveția, condamnați de instanță
Articole online

Patru bancheri care au ajutat „portofelul lui Putin” să înființeze conturi în Elveția, condamnați de instanță

Vladimir Putin

Patru bancheri care au ajutat „portofelul lui Putin” să înființeze conturi în Elveția, condamnați de instanță

Patru bancheri care l-au ajutat pe prietenul apropiat al lui Vladimir Putin, Serghei Roldugin, să mute milioane de franci prin conturi bancare din Zurich au fost condamnați pentru infracțiuni financiare în Elveția.

Cei patru au fost găsiți vinovați, joi, de faptul că nu au efectuat verificări adecvate asupra tranzacțiilor financiare care implicau conturile lui Roldugin deschise la filiala elvețiană a băncii rusești Gazprombank.

Roldugin, un violoncelist din Sankt Petersburg, îl cunoaște pe Putin încă de când s-au întâlnit în anii ’70 în Uniunea Sovietică. El i-a făcut cunoștință președintelui rus cu fosta sa soție, Lyudmila Putina, și este nașul fiicei celei mai mari a lui Putin, Maria.

Afacerile financiare secrete ale muzicianului au ieșit la iveală în 2016, ca parte a unei scurgeri de milioane de documente de la Mossack Fonseca, a patra cea mai mare firmă de avocatură offshore din lume. Denumite Panama Papers, acestea au dezvăluit o rețea de tranzacții offshore și împrumuturi vaste în valoare de 2 miliarde de dolari, iar pista ducea până la Putin.

Scurgerea de informații – publicată de The Guardian și de un consorțiu de jurnaliști internaționali – a sugerat că Roldugin era un intermediar pentru averea ascunsă a președintelui. Violoncelistul ar fi fost unul dintre „portofelele” lui Putin, alături de membri ai familiei și prieteni de încredere.

Directorii bancari l-au ajutat pe Roldugin să depună sume uriașe între 2014 și 2016 în conturi bancare private din Elveția

Bărbații, care nu pot fi identificați din cauza restricțiilor elvețiene de raportare, au fost găsiți vinovați în cadrul unei audieri la tribunalul districtual din Zurich și au primit amenzi cu suspendare în valoare totală de sute de mii de franci elvețieni.

Unul dintre ei are un pașaport britanic, precum și cetățenie rusă. Alți doi sunt cetățeni ruși, iar al patrulea este cetățean elvețian.

Cazul a evidențiat modul în care persoane precum Roldugin au fost folosite ca „oameni de paie”, potrivit actului de acuzare, ca modalitate de a ascunde adevărații proprietari ai banilor.

În Elveția, băncile sunt obligate să respingă sau să pună capăt relațiilor de afaceri în cazul în care există îndoieli cu privire la identitatea părții contractante.

Cei patru directori l-au ajutat pe Roldugin să opereze două conturi bancare la Gazprombank din Zurich, prin care au circulat milioane de franci, fără a efectua suficiente verificări, a declarat instanța.

Printre documentele găsite în Panama Papers se numără pașaportul lui Roldugin și un formular pentru deschiderea unui cont bancar în Elveția. Gazprombank ar fi trebuit să îl identifice pe Roldugin ca fiind o „persoană expusă politic” sau PEP, având în vedere legăturile sale la vârful Kremlinului.

Acest lucru ar fi declanșat un control sporit al contului. În schimb, a fost introdus cuvântul „nu” ca răspuns la întrebare: „Este clientul o persoană cu potențial de expunere politică privilegiată?”, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației elvețiene.

Acuzarea a susținut că bărbații nu au făcut suficiente eforturi pentru a determina identitatea proprietarului real al fondurilor și că nu era plauzibil ca Roldugin să fie adevăratul proprietar.

Sume de aproximativ 30 de milioane de franci elvețieni au fost implicate în acest caz, a declarat procurorul Jan Hoffmann.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola