Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Patriarhul Nicodim îl dă afară din Palatul Patriarhal pe Gheorghiu Dej. Justinian Marina s-a vindecat de comunism după vizita la Moscova
Articole online

Patriarhul Nicodim îl dă afară din Palatul Patriarhal pe Gheorghiu Dej. Justinian Marina s-a vindecat de comunism după vizita la Moscova

Preotul D. Veştemeanu, directorul Cultelor din Departamentul Cultelor, a afirmat că preotul I. Vască nu va mai rămâne multă vreme în postul de secretar general la Culte, deoarece Guvernul a aflat că el este la dispoziţia Patriarhului Nicodim, căruia îi furnizează informaţiile necesare, trădând astfel secrete de stat în legătură cu atitudinea Guvernului faţă de el.

Ieri, joi, 21. XI a. c., s-a prezentat în audienţă la Patriarhul Nicodim un grup de ziarişti americani, etc., condus de ziaristul T. Teodorescu-Branişte, directorul ziarului Jurnalul de dimineaţă.

Printre altele, Branişte i-a comunicat Patriarhului că „presa română a fost îngreţoşată de pastorala Mitropolitului Irineu Mihălcescu al Moldovei”, care a cerut ca poporul să voteze cu BPD.

Şi, după aceea, Branişte şi-a exprimat nedumerirea şi indignarea pentru faptul că un ierarh îndeamnă poporul să voteze tocmai cu comuniştii (BPD).

De menţionat că Branişte este prietenul Patriarhului şi singurul care inserează în ziarul său articole elogioase şi informaţiuni despre şeful Bisericii, prin mijlocirea lui Grigore Spiru.

Ieri, joi, 21. XI a. c., a fost în audienţă la Patriarh un grup de miniştri în frunte cu Petru Groza, primul ministru.

La plecare, Patriarhul l-a reţinut pe Groza.

Ministrul Gh. Gheorghiu-Dej a rămas şi el, fără ca să fie invitat.

Atunci, Patriarhul i-a comunicat că voieşte să rămână numai cu primul ministru, după care Gheorghiu-Dej a plecat.

Apoi, Patriarhul a postat doi călugări la uşa principală, spunându-le că este interzis oricărei persoane de a intra în Palat, „chiar domnului Dej”.

Rămas cu Groza, Patriarhul i-a expus cazul V. Vasilache, după aceea i-a supus decretul de numire a acestuia ca arhiereu.

Groza a semnat decretul în calitate de ministru ad-interim la Ministerul Cultelor.

Decretul a rămas la Patriarh, care, se crede, l-a trimis Regelui Mihai I spre semnare, prin intermediul profesorului I. D. Ştefănescu.

Sâmbătă, 23 noiembrie 1946

Diaconul Marinescu, din comuna Mălaia, judeţul Vâlcea (unde va fi preot), fiind în Râmnicu-Vâlcea, a avut o convorbire cu arhiereul Justinian Marina, care i-a declarat:

„După vizita pe care am făcut-o la Moscova, m-am vindecat de comunism, din cauza mizeriei pe care am văzut-o acolo”.

Arghiropol, de la Oficiul Superior al Coordonării din Preşedinţia Consiliului de Miniştri, teolog, rămâne detaşat la Preşedinţie, cu toate că a fost numit profesor de Drept canonic la Facultatea de Teologie din Suceava.

Cu prilejul vizitei sale la Craiova, primul ministru Petru Groza le-a vorbit şi preoţimii oltene în sala societăţii lor, „Renaşterea”.

Arhiereul Atanasie Dincă, luând cuvântul, a elogiat realizările Guvernului Petru Groza şi străduinţele colaboratorilor acestuia, preotul I. Vască, preotul Liviu Stan şi preotul Spiridon Cândea.

Petru Groza i-a răspuns, mulţumindu-i şi arătându-i bucuria ce-o simte pentru evidenţierea activităţii colaboratorilor săi pe teren bisericesc (aplauze furtunoase la auzul numelor celor trei colaboratori).

Aplauzele erau ale clericilor legionari ca şi cei trei elogiaţi.

La banchetul care-a urmat, arhimandritul Atanasie Dincă a închinat un pahar „pentru triumful Partidului Comunist”. Groza, mirat că nu aminteşte nimic de el, cel puţin de formă, îi şopteşte unuia din colaboratorii săi:

„Acum cred că mă va pomeni şi pe mine”, ceea ce nu s-a întâmplat.

Arhiereul Dincă jonglează.

Următorii ierarhi sunt consideraţi astfel de Partidul Comunist:

Mitropolitul Efrem Enăcescu, fost al Basarabiei şi arhiereul Atanasie Dincă „sunt urâţi de moarte” şi „puşi la index”;

Episcopul Policarp Moruşca, locotenent la Maramureş şi Episcopul Antim Nica, fost al Ismailului, azi directorul Internatului Teologic, se bucură de o proastă reputaţie şi nu li se va îngădui niciodată să se ridice în scaune episcopale.

 

Sursa: Dudu Velicu, Însemnări zilnice (1945-1947), ediție îngrijită de Alina Tudor-Pavelescu

Registration

Aici iti poti reseta parola