Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Ziarul „America” despre pățaniile în Groenlanda ale lui Constantin Dumbravă din Buhuși
Articole online

Ziarul „America” despre pățaniile în Groenlanda ale lui Constantin Dumbravă din Buhuși

Exploratorul român Constantin Dumbravă organiza în 1927-1928 prima expediție românească în Groenlanda, iar ziarul „America” dădea detalii emoționante despre călătoria sa:

După ce a făcut un studiu general asupra coastei răsăritene a Groenlandei, a ghețarilor polari, a condițiilor meteorologice, pe care le-a comunicat prin radio grupului însărcinat cu expediția universității din Michigan, dr. Constantin Dumbravă, șeful expediției romîne în Groenlanda, s-a reîntors la New York, aducând cu el și un film de 10.000 urme lungime în care e prinsă viața eschimoșilor.

Dr. Dumbravă a mai adus și o bogată colecție de lucruri impunătoare, ornamente și obiecte de artă.

Dr. Dumbravă, membru al clubului exploratorilor din New York, a plecat spre Polul Nord în 27 mai 1927.

Însoțit de botanistul belgian Frederick Bernard, a sosit într-un sat de eschimoși din Angmassalik târziu prin august în același an unde și-a făcut „reședința” pe întregul timp al anului.

În iglu

Clădindu-și un iglu în mijlocul satului, dr. Dumbravă a putut studia deaproape viața și obiceiurile eschimoșilor și a le învăța limba.

Când lunga noapte polară s-a lăsat asupra acestei regiuni, botanistul Frederick Bernard, la lumina făcută din grăsime de balene, a început să scrie cronica vieții eschimoșilor după informațiile și notele aduse de către dr. Dumbravă din desele vizite făcute în casele lor.

Dr. Dumbravă, într-un interviu acordat gazetarilor, a spus că viața la nord nu e prea veselă pe acest timp, singura lumină pe care a văzut-o, în decursul acestei nopți lungi, a fost o slabă iluminare crepusculară cea deschis nițel cerul înoptat între orele 10 și 12 din zi.

Când sloiurile s-au desprins, în primăvară, dr. Dumbravă și botanistul Bernard au făcut un drum de 250 mile cu barca spre a explora împrejurimile.

Motorul bărcii s-a stricat, așa că singurul mijloc de locomoțiune au fost lopețile pe care cei doi exploratori le mânuiau cu îndemânare.

Drumul acesta n-a fost lipsit de aventuri.

Odată, pe când treceau pe lângă un fiord, o balenă neobișnuit de mare s-a ridicat la suprafață răsturnând barca, așa că toată provizia s-a dus la fundul mării.

Într-o zi pe când își ridicat cortul de pânză, au observat că barca cu care veniseră și pe care au legat-o de un sloi de gheață a fost luată de curentul de apă și dusă înspre larg.

Atunci, dr. Dumbravă, dându-și seama de primejdia în care se aflau, amenințați de a rămâne pe această peninsulă de gheață fără niciun mijloc de a putea să se reîntoarcă îndărăt în Groenlanda a sărit în apa rece ca gheața și a înotat aproape 400 de urme până a ajuns barca și a adus-o îndărăt.

————————————–

Constantin Dumbravă (1890-1935) este considerat unul dintre cei mai valoroşi naturalişti români şi primul care a călcat vreodată, printr-o expediţie ştiinţică în Groenlanda.

Provenit dintr-o familie modestă din Buhuşi, tatăl era factor poştal, iar mama, muncitoare la Căile Ferate Române, a făcut studiile superioare şi doctoratul în Franţa şi Belgia, după care s-a căsătorit la New York, de unde a organizat trei expediţii, care au contribuit la cunoaşterea Groenlandei, dar şi a poporului eschimos.

Registration

Aici iti poti reseta parola