Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Aethichus pleacă din Dobrogea și face ocolul Pământului între anii 461 și 466 d.Hr
Articole online

Aethichus pleacă din Dobrogea și face ocolul Pământului între anii 461 și 466 d.Hr

S-au scris în lume zeci de studii și de cărți despre celebra „Cosmographia” a lui Aethicus Donare (se citește Eticus) sau Histricus (după numele vechi al Dunării și al cetății Histria), în timp ce în România aproape că nu se știe despre opera și viața acestui personaj, una dintre marile personalități ale veacului al V-lea, scrie cadranpolitic.ro.

Între anii 456 și 461, Aethicus Donares și-a pregătit echipajul, format din 101 cavaleri-cabiri, pentru temerara sa aventură de ocol al pământului. Călătoria a durat până în anul 466 și a avut următorul traseu: Histria, Marea Mediterană, Coloanele lui Hercule, insulele Britanice, insulele Feroe, Islanda, Groenlanda, țărmul nordic al Canadei și Alaskăi, peninsula Kamceatka, arhipelagul Nipon, Groapa Marianelor, arhipelagul Filipine, Malaezia, Papua Noua Guinee, insula Sumatra – Indonezia, Sri Lanka – Ceylon, Marea Arabiei, Marea Roșie, de unde a transbordat totul, peste istmul Suez, apoi urmează coasta de est a Mediteranei, Sudul Asiei Mici și înapoi acasă.

„Cosmographia” a fost scrisă în geto-dacă, latină și greacă

În urma acestei călătorii, Aethicus Donares a redactat celebra sa lucrare intitulată „Cosmographia” în trei limbi: getă, latină și greacă. În varianta scrisă în limba getă, Aethicus a folosit un alfabet propriu (alfabetul lui Aethicus, căruia i s-a mai spus și „Glagolitic”) din care s-au inspirat Chiril și Metodie când au „inventat” alfabetul chirilic.

Varianta în limba latină a ajuns ulterior la călugărul benedictin Ieronim din Freising (Bavaria) care, în anul 763, a realizat o compilație abreviată, redusă la 100 de pagini (mai exact cenzurată, pentru a nu sminti și îndepărta de la creștinism pe tinerii cititori).

În prezent se cunoaște doar un singur manuscris, datat cu secolul al VIII-lea, și se păstrează la Biblioteca Publică a Universităţii din Leipzig, Germania.

Fragmente ale lucrării lui au fost tipărite sub numele de „Cosmographia lui Aethicus”, mai întâi la Veneția, în 1513 , apoi la Basel, 1535 și Leiden în 1722, de către Abraham Gronovius, și la Paris, în 1852 , de către Armand de Avezac.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola