Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Al treilea război mondial? Este aproape, susține Orbán
Articole online

Al treilea război mondial? Este aproape, susține Orbán

Orban

Al treilea război mondial? Este aproape, susține Orbán

Vorbind la postul de stat Kossuth Rádió, liderul Ungariei a criticat statele occidentale și i-a acuzat pe aliații Ucrainei că promovează un conflict din cauza intereselor economice, potrivit POLITICO

„Lumea nu a fost niciodată atât de aproape”, a spus Orbán, de „un război local” care să se transforme într-un „război mondial”.

„Probabilitatea acestui lucru crește pe zi ce trece”, a adăugat el.

Premierul ungar a mai spus – fără a furniza dovezi – că partenerii Kievului ar putea trimite trupe pentru a ajuta Ucraina, care luptă împotriva invaziei la scară largă a președintelui rus Vladimir Putin.

„Suntem foarte aproape, după părerea mea, să fie pusă pe masă o propunere serioasă ca aliații – soldații țărilor aliate cu Ucraina – să treacă și ei granița”, a spus el.

Orbán, care a cultivat o relație strânsă cu Kremlinul în ultimul deceniu, a fost criticat atât în țară, cât și în străinătate, în ultimul an, pentru că a promovat o narațiune de tip rusească cu privire la război.

Între timp, guvernul ungar a susținut că pledează pentru o încetare imediată a focului doar pentru că acordă prioritate păcii pe continentul european.

În interviul său radiofonic, liderul ungar a insistat că poziția sa este împărtășită de alte persoane de pe glob, arătând spre China, lumea arabă și Africa.

„Există Occidentul”, a spus el, „și ceilalți”.

Acesta a mai declarat că abordarea țărilor occidentale față de conflictul din Ucraina este determinată de SUA, Europa pierzându-şi astfel identitatea „din punct de vedere emoțional și intelectual”. Premierul ungar crede că pentru rezolvarea situației din Ucraina „în prezent lipsește voința, cel puțin în Occident”. Potrivit afirmaţiilor sale, multe popoare – arabii, brazilienii, indienii, chinezii, turcii – își doresc încheierea rapidă a conflictului.

„Cu toate acestea, Occidentul și-a pierdut capacitatea de a uni lumea pentru o singură cauză. Principiile de bază ale filosofiei sunt limitate în spațiu. Acesta este un fenomen nou” – a adăugat Orbán într-un interviul acordat publicaţiei elvețiene, citat de Agenția de știri MTI.

Registration

Aici iti poti reseta parola