Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Pandemia a distrus democrația! Acțiunile multor guverne sunt „disproporționate, inutile sau ilegale”
Articole online

Pandemia a distrus democrația! Acțiunile multor guverne sunt „disproporționate, inutile sau ilegale”

Guvernele încalcă normele democratice

Acest organism interguvernamental format din reprezentanții a 34 de țări susține că, începând din august 2021, 64% dintre țări au acționat „disproporționat, inutil sau ilegal” pentru a ține pandemia sub control.

Printre țările prezente pentru prima oară pe lista anuală a democrațiilor „în regres” se numără cea mai mare și puternică democrație a lumii. Raportul susține că SUA se numără printre țările care au impus „măsuri care echivalează cu încălcări democratice”, adăugând că pandemia Covid-19 a „accelerat și amplificat” unele dintre tendințele negative.
Printre statele în care democrația se află în regres au fost menționate și state din Uniunea Europeană precum Ungaria, Polonia și Slovenia.

Mari probleme în Statele Unite

Organismul din Stockholm a adăugat că situația se înrăutățește și în țările care nu sunt democratice. Regimurile autocratice au devenit și mai dezlănțuite în represiunea lor. Libertatea de exprimare a fost restrânsă, iar statul de drept este din ce în ce mai slăbit, se arată în comunicat.

Alexander Hudson, coautor al raportului, a declarat: „Statele Unite ale Americii sunt o democrație performantă și chiar și-au îmbunătățit performanța în ceea ce privește indicatorii de administrare imparțială (corupție și aplicare previzibilă) în 2020.

„Cu toate acestea, scăderea libertăților civile și controalele guvernamentale indică faptul că există probleme serioase cu fundamentele democrației”.
Cât privește situația la nivel mondial, Hudson este extrem de pesimist.
„În general, numărul țărilor care se mișcă într-o direcție autoritară în 2020 a depășit numărul celor care merg într-o direcție democratică”, se arată în raport, adăugând că în ultimii doi ani, lumea a pierdut cel puțin patru democrații, „fie prin alegeri viciate, fie lovituri de stat militare.’

Lumea alunecă spre dictatură

Raportul a subliniat dreptul premierului ungar Viktor Oban de a guverna prin decret fără limită de timp pentru a gestiona pandemia și introducerea de pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru răspândire după ce parlamentul a adoptat un proiect de lege.
Dar Ungaria nu este singura țară din Europa, în care pandemia „a pus presiune asupra democrației”. În unele țări în care principiile democratice erau deja amenințate, a oferit guvernelor o scuză.
Guvernele nedemocratice din Europa- Belarus, Rusia și Turcia – și-au intensificat practicile deja foarte represive.

„Pandemia a extins ruptura preexistentă dintre democrațiile cu performanțe înalte din Europa de Vest și omologii mai slabi din Europa Centrală și de Est”, a declarat Sam Van Der Staak, șeful Programului Regional Europa.

„Această diviziune va continua să provoace unitatea Europei, deoarece aceasta se confruntă, de asemenea, cu presiuni externe mai mari din partea superputerilor nedemocratice. Dar izolarea sa democratică sporită oferă, de asemenea, oportunități pentru o mai bună integrare și colaborare, deoarece Europa este forțată să considere valoarea democrației drept forța sa fundamentală de bază”.

„Acesta este momentul ca democrațiile să fie îndrăznețe, să inoveze și să se revitalizeze”, a declarat într-un comunicat secretarul general al IDEA Internațional Kevin Casas-Zamora.

Organizația interguvernamentală a cărei misiune este de a promova democrația în întreaga lume, a remarcat „puterea remarcabilă a activismului civic”. S-au identificat peste 80 de țări în care au fost organizate proteste și acțiuni civice în timpul pandemiei, în ciuda restricțiilor guvernamentale adesea foarte dure. Cu toate acestea, mișcările pro-democrație s-au confruntat cu represiunea în Belarus; Cuba; Eswatini, cunoscut anterior ca Swaziland; Myanmar; și Sudan.

În Asia, a spus International IDEA, Afganistan, Hong Kong și Myanmar au suferit de „un val de autoritarism în creștere”. Dar eroziunea democratică a fost întâlnită și în India, Filipine și Sri Lanka.

„Influența Chinei, împreună cu propria sa autocratizare tot mai adâncă, pune, de asemenea, în pericol legitimitatea modelului democratic”, se arată în raport.

Două țări care au fost pe listă anul trecut – Ucraina și Macedonia de Nord – au fost eliminate anul acesta, după ce situația lor s-a îmbunătățit. Alte două, Mali și Serbia, au părăsit lista pentru că nu mai sunt considerate democrații.

Africa și America latină, în mare pericol

În Africa, declinul democrației „a subminat progresele remarcabile înregistrate pe continent în ultimele trei decenii”. Pandemia a adăugat presiune asupra guvernelor pentru a răspunde preocupărilor privind guvernanța, drepturile și inegalitatea socială, se arată în comunicat. De asemenea, a remarcat lovituri de stat militare în Ciad, Guineea, Mali și Sudan.

Raportul a mai menționat că jumătate din democrațiile din America latină au suferit eroziune democratică, cu scăderi notabile în Bolivia, Brazilia, Columbia, El Salvador și Statele Unite, scrie Daily Mail.

Cu scăderi de natură ideologică majore- de pildă ideea că Serbia n-ar mai fi o democrație- IIDEA va avea mari probleme în snii următori în ceea ce privește catalogarea unor măsuri precum vaccinarea obligatorie, pe care țări precum Austria vor să o implementeze.

Registration

Aici iti poti reseta parola