Chiar și încercările de a pune întrebări pe marginea informațiilor prezentate sunt considerate „teme rusești” și „dezinformare”.
Ordin de la Casa Albă: „Crede și nu cerceta”
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, au respins orice încercare de a pune în discuție sursele guvernamentale privind conflictului din Ucraina. Casa Albă a avertizat în repetate rânduri că o invazie rusă a țării este iminentă, invocând trupe staționate la granița ruso-ucraineană și presupusele planuri ale lui Putin de a lansa o operațiune sub steag fals pentru a justifica invazie.
Presați de reporterul Matt Lee de la Associated Press să dezvăluie pe baza cărora dovezi oficialii americani au ajuns la concluzia că Rusia intenționează să realizeze un film de propagandă pentru a justifica declanșarea războiului, oficialii americani au refuzat.
Răspunsul a fot halucinant. „Dacă vrei să crezi în informațiile pe care guvernul rus le transmite, asta trebuie să faci”, i-a răspuns Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Cine își pune întrebări face jocul dușmanului
Pe aceeași poziție se plasează și Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe. Ea l-a atacat pe Josh Hawley, senator republican de Missouri, sugerând că acesta consumă „dezinformarea rusă” . Comentariile lui Psaki au venit după ce senatorul a cerut administrației Biden să-și suspende sprijinul pentru ca Ucraina să devină membră a NATO și să se concentreze în schimb pe blocarea ambițiilor chineze în regiunea Indo-Pacific.
„Ei bine, dacă digerați dezinformarea rusă și repetați papagalicește punctele de discuție din Rusia, nu sunteți aliniat cu valorile americane bipartizane de lungă durată, care se axează pe susținerea suveranitatea unor țări precum Ucraina”, a răspuns Psaki unui reporter care îi cerea să comenteze declarațiile senatorului.
„Toate țările dreptul de a-și alege propriile alianțe și, de asemenea, de a se opune foarte clar eforturilor sau tentativelor sau potențialelor tentative ale oricărei țări de a invada și a ocupa teritoriul unei alte țări”, a adăugat Psaki.
Întrebată joi de un reporter dacă SUA intenționează să publice dovezi ale rolului armatei în moartea civililor din Siria în timpul unui atac aerian antiterorism, Psaki a sugerat că reporterul folosește informațiile furnizate de gruparea teroristă ISIS.
„Sunteți sceptic față de evaluarea armatei americane care l-a eliminat pe liderul ISIS și vă întrebați dacă furnizează informații exacte, dar ISIS furnizează informații exacte?” s-a întrebat Psaki.
Psaki a adoptat un ton ceva mai blând cu reporterii la conferința de presă de vineri,asigurându-i că administrația Biden salută „controlul făcut cu bună-credință”, scrie Fox News.