Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Oraşul-muzeu de pe coasta dalmată
Articole online

Oraşul-muzeu de pe coasta dalmată

Sudul oraşului găzduieşte o parte din zidurile sale medievale, care datează din secolele XIII-XIV, iar poarta de intrare în oraş, care astăzi se află în centrul oraşului, a fost ridicată în 1593.

Vechea poartă este vegheată de statuia protectorului oraşului, Ivan Orsini.

În apropiere se află muzeul oraşului.

Biserica Sf. Ioan Botezătorul, o construcţie ridicată în secolul al XIII-lea, se remarcă prin porticul său, clopotniţa şi pictura „Pieta”, operă a lui Nikola Firentinac.

Tot aici se află fortăreaţa Kamerlengo, ridicată de genovezi în secolul al XIV-lea.

Trogir a fost întemeiat de către coloniştii antici eleni în secolul al III-lea î.Hr.

De-a lungul istoriei, Trogir a fost ocupat de romani, bizantini, maghiari, veneţieni şi de către francezii conduşi de Napoleon.

Cultura, umanismul şi arhitectura au înflorit în oraş în Evul Mediu; mai multe bastioane şi un turn construite în acea perioadă în nucleul oraşului antic au definit contururile sale.

Trogir este cel mai bine conservat oraş romano-gotic din Europa Centrală.

Acesta este un exemplu remarcabil de continuitate urbană.

Planul stradal ortogonal al acestei aşezări insulare datează din perioada elenistică şi a fost înfrumuseţat de conducătorii succesivi ai oraşului cu numeroase clădiri şi fortificaţii publice şi private.

Frumoasele sale biserici romanice sunt completate de remarcabile clădiri renascentiste şi baroce din perioada veneţiană.

Historic City of Trogir (Croatia)

Trogir este un excelent exemplu de oraş medieval construit conform cu structura unui oraş elenistic şi roman care şi-a păstrat ţesătura urbană într-un grad excepţional şi cu un minim de intervenţii moderne, în care traiectoria dezvoltării sociale şi culturale este extrem de vizibilă în fiecare aspect al peisajului urban, notează site-ul UNESCO, citat de Agerpres.

Oraşul actual, centrul Rivierei Trogir, are aproximativ 13.000 de locuitori şi este situat în inima Dalmaţiei, la 20 km vest de oraşul Split.

Drumul turistic Adriatic este situat în imediata apropiere a acestuia şi-l conectează cu mai multe aşezări vecine: Kastela, Solin, Split şi municipalităţile mai mici din Seget, Marina şi Okrug (pe insula Ciovo).

Centrul istoric al oraşului Trogir de pe coasa dalmată a Croaţiei a fost înscris în anul 1997 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Registration

Aici iti poti reseta parola