Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Operațiunea Ranch Hand, programul agresiv de război chimic început de SUA în timpul războiului din Vietnam
Articole online

Operațiunea Ranch Hand, programul agresiv de război chimic început de SUA în timpul războiului din Vietnam

Agent Orange

Operațiunea Ranch Hand, programul agresiv de război chimic început de SUA în timpul războiului din Vietnam

În timpul Războiului din Vietnam, armata americană s-a angajat într-un program agresiv de război chimic cu numele de cod Operațiunea Ranch Hand.

Din 1961 până în 1971, armata americană a pulverizat o serie de erbicide pe mai mult de 4,5 milioane de hectare din Vietnam pentru a distruge pădurea și culturile alimentare folosite de trupele inamice nord-vietnameze și Viet Cong.

Avioanele americane au fost trimise pentru a stropi drumurile, râurile, canalele, culturile de orez și terenurile agricole cu amestecuri puternice de erbicide. În timpul acestui proces, au fost afectate și culturile și sursele de apă folosite de populația nativă necombatantă din Vietnamul de Sud.

În total, forțele americane au folosit peste 20 de milioane de galoane de erbicide în Vietnam, Laos și Cambodgia în timpul Operațiunii Ranch Hand. De asemenea, erbicidele au fost pulverizate din camioane și cu pulverizatoare manuale în jurul bazelor militare americane.

Ce este agentul portocaliu?

Diferitele erbicide folosite în timpul Operațiunii Ranch Hand erau denumite după semnele colorate de pe butoaiele de 55 de galoane în care erau transportate și depozitate substanțele chimice.

Pe lângă agentul portocaliu, armata americană a mai folosit erbicidele denumite agent roz, agent verde, agent violet, agent alb și agent albastru. Fiecare dintre acestea – fabricate de Monsanto, Dow Chemical și alte companii – avea aditivi chimici diferiți în concentrații diferite.

Agentul Portocaliu a fost cel mai utilizat erbicid în Vietnam și cel mai puternic. Era disponibil în amestecuri ușor diferite, denumite uneori Agent Orange I, Agent Orange II, Agent Orange III și „Super Orange”.

Peste 13 milioane de galoane de agent portocaliu au fost folosite în Vietnam, adică aproape două treimi din cantitatea totală de erbicide folosite în timpul întregului război din Vietnam.

Dioxina din agentul portocaliu

Pe lângă ingredientele active ale Agentului Orange, care au provocat „defolierea” plantelor sau pierderea frunzelor, Agentul Orange conținea cantități semnificative de 2,3,7,8-tetraclorodibenzo-p-dioxină, adesea numită TCDD, un tip de dioxină.

Dioxina nu a fost adăugată în mod intenționat la Agentul Orange; mai degrabă, dioxina este un produs secundar care se produce în timpul fabricării erbicidelor. A fost găsită în concentrații diferite în toate erbicidele folosite în Vietnam.

Dioxinele sunt create, de asemenea, prin incinerarea gunoiului, arderea gazului, petrolului și cărbunelui, fumatul țigărilor și în diferite procese de fabricație, cum ar fi înălbirea. TCDD găsită în agentul portocaliu este cea mai periculoasă dintre toate dioxinele.

Efectele agentului Orange

Deoarece agentul Orange (și alte erbicide din perioada Vietnamului) conținea dioxină sub formă de TCDD, acesta a avut efecte imediate și pe termen lung.

Dioxina este un compus chimic extrem de persistent, care rezistă mulți ani în mediul înconjurător, în special în sol, în sedimentele lacurilor și râurilor și în lanțul alimentar. Dioxina se acumulează în țesuturile grase din corpul peștilor, al păsărilor și al altor animale. Cea mai mare parte a expunerii umane se face prin intermediul alimentelor, cum ar fi carnea, păsările de curte, produsele lactate, ouăle, crustaceele și peștele.

Studiile efectuate pe animale de laborator au dovedit că dioxina este foarte toxică, chiar și în doze infime. Este universal cunoscut ca fiind un agent cancerigen (un agent care cauzează cancer).

Expunerea pe termen scurt la dioxină poate provoca „întunecarea” pielii, probleme hepatice și o boală de piele severă asemănătoare acneei, numită cloracnee. În plus, dioxina este legată de diabetul de tip 2, disfuncții ale sistemului imunitar, tulburări nervoase, disfuncții musculare, dereglări hormonale și boli de inimă.

Problemele de sănătate ale veteranilor și bătălia juridică

În Statele Unite au apărut întrebări referitoare la agentul Orange după ce un număr tot mai mare de veterani din Vietnam și familiile acestora au început să raporteze o serie de afecțiuni, inclusiv erupții cutanate și alte iritații ale pielii, avorturi spontane, simptome psihologice, diabet de tip 2, malformații congenitale la copii și cancere precum boala Hodgkin, cancer de prostată și leucemie.

În 1988, Dr. James Clary, un cercetător al Forțelor Aeriene asociat cu Operațiunea Ranch Hand, i-a scris senatorului Tom Daschle:

„Când am inițiat programul de erbicidare în anii 1960, eram conștienți de potențialul de daună din cauza contaminării cu dioxină din erbicid. Cu toate acestea, deoarece materialul urma să fie folosit împotriva inamicului, niciunul dintre noi nu a fost prea îngrijorat. Nu am luat niciodată în considerare un scenariu în care propriul nostru personal ar fi fost contaminat cu erbicidul.”

În 1979, a fost intentat un proces colectiv în numele a 2,4 milioane de veterani care au fost expuși la Agent Orange în timpul serviciului în Vietnam. Cinci ani mai târziu, în cadrul unei înțelegeri extrajudiciare, șapte mari companii chimice care au fabricat erbicidul au fost de acord să plătească 180 de milioane de dolari ca despăgubiri veteranilor sau rudelor lor apropiate.

agent orange

Registration

Aici iti poti reseta parola