Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > ONU și votul pentru împărțirea Palestinei
Articole online

ONU și votul pentru împărțirea Palestinei

onu

ONU și votul pentru împărțirea Palestinei

Conflictul modern dintre evreii și arabii din Palestina datează din anii 1910, când ambele grupuri au revendicat teritoriul controlat de britanici. Evreii erau sioniști, emigranți recenți din Europa și Rusia care au venit în vechea patrie a evreilor pentru a înființa un stat național evreiesc. Arabii palestinieni nativi au încercat să oprească imigrația evreiască și să creeze un stat palestinian secular.

Începând din 1929, arabii și evreii s-au luptat deschis în Palestina, iar Marea Britanie a încercat să limiteze imigrația evreiască ca mijloc de a-i liniști pe arabi. Ca urmare a Holocaustului din Europa, mulți evrei au intrat ilegal în Palestina în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Grupuri radicale de evrei au folosit tactici de gherilă împotriva forțelor britanice din Palestina, despre care credeau că au trădat cauza sionistă. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, Statele Unite au susținut cauza sionistă. Marea Britanie, incapabilă să găsească o soluție practică, a trimis problema la Națiunile Unite, care, la 29 noiembrie 1947, a votat pentru împărțirea Palestinei.

Evreii urmau să dețină mai mult de jumătate din Palestina, deși reprezentau mai puțin de jumătate din populația palestiniană. Arabii palestinieni, ajutați de voluntari din alte țări, au luptat împotriva forțelor sioniste, dar evreii au obținut controlul deplin asupra părții din Palestina care le fusese atribuită de ONU, precum și asupra unor teritorii arabe. La 14 mai 1948, Marea Britanie s-a retras odată cu expirarea mandatului său, iar statul Israel a fost proclamat de președintele Agenției Evreiești, David Ben-Gurion. A doua zi, forțele din Egipt, Transiordania (cunoscută acum sub numele de Iordania), Siria, Liban și Irak au invadat Israelul.

Israelienii au reușit să se lupte cu arabii și apoi să cucerească teritorii-cheie, precum Galileea, coasta palestiniană și o fâșie de teritoriu care lega regiunea de coastă de partea de vest a Ierusalimului. În 1949, încetarea focului mediată de ONU a lăsat statul Israel sub controlul permanent al acestor zone cucerite. Plecarea a sute de mii de arabi palestinieni din Israel în timpul războiului a lăsat țara cu o majoritate evreiască.

Registration

Aici iti poti reseta parola