Evenimentul Istoric > Articole online > A fost descoperită prima mumie însărcinată din lume
Articole online

A fost descoperită prima mumie însărcinată din lume

Oamenii de știință polonezi au anunțat joi că au descoperit o mumie egipteană a unei femei gravide, primul caz de acest fel cunoscut până acum.

Cercetătorii au făcut această descoperire prin efectuarea de scanări la computerul tomograf asupra rămășițelor umane vechi de 2000 de ani, conservate la Muzeul Național de la Varșovia.

„Soțul meu, Stanislaw, egiptolog, și cu mine, examinând imagini radiografice, am remarcat în burta femeii decedate un cadru familiar pentru orice părinte – un picioruș!”, le-a declarat ziariștilor Marzena Ozarek-Szilke, antropolog și arheolog la Universitatea din Varșovia.

O analiză mai aprofundată a dezvăluit existeța unui fetus întreg. Potrivit cercetătorilor care lucrează la proiectul din jurul mumiei de la Varșovia, femeia avea între 20 și 30 de ani și era însărcinată între 26 și 30 de săptămâni în momentul morții.

„Nu cunoaștem de ce fătul nu a fost scos din burta femeii defuncte cu ocazia mumificării”, a recunoscut Wojciech Ejsmond, de la Academia poloneză de Științe, care participă la proiect.

„Această mumie este cu adevărat unică. Nu am putut găsi cazuri similare. Aceasta înseamnă că mumia «noastră» este singura recunoscută în lume cu un fetus”, a declarat el.

Ozarek-Szilke a emis ipoteza că a fost poate „o încercare de a se ascunde graviditatea… sau poate că avea legătură cu credințele și cu renașterea pe lumea cealaltă.”

Pe baza unei analize a hieroglifelor de pe sarcofag, mumia era considerată la început ca fiind cea a unui preot care ar fi trăit între secolul I î.Hr. și secolul I d.Hr.

Acum, oamenii de știință estimează că mumia ar putea fi mai veche și încearcă să descopere cauzele decesului.

Mumia nu a fost deschisă, însă radiografiile au arătat că femeia avea păr lung, buclat, coborând până la umeri. Descoperirea a fost anunțată în ultimul număr al Journal of Archeological Science.

„Este primul caz cunoscut al unui corp îmbălsămat al unei femei însărcinate… Aceasta deschide noi posibilități de cercetare asupra gravidității în timpurile vechi și practicile legate de maternitate”, arată articolul.

Mumia a fost adusă în Polonia în secolul al XIX-lea și face parte din colecția de antichități a Universității din Varșovia.

Ea a fost păstrată la Muzeul Național, începând cu 1917, și expusă cu sarcofagul său.

Registration

Aici iti poti reseta parola