Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Omul care a lăsat cea mai mare moștenire României Mari
Articole online

Omul care a lăsat cea mai mare moștenire României Mari

Muzeul de Artă din Craiova își are sediul în palatul ridicat în 1907, după proiectul arhitectului francez Paul Gottereau, de familia Mihail.

Iată un articol publicat de pe pagina de Facebook Muzeul de Artă Craiova –  Palatul Jean Mihail, din care aflăm istoria fabuloasă a unei familii din Bănie:

Mihail Constandin și Zaharica Constandin reprezintă prima generație a familiei stabilită în Oltenia. Au ajuns aici în primul deceniu al secolului XIX, în cadrul primului val de migrație grecesc din provincia Macedoniei.

Urmele locuirii lor există, atât la Craiova (unde au fost înmormântați), cât și la Bistreț (unde au ctitorit o biserică cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”între 1826-1832).

Datorită lor și a altor familii de clisureni, Bistrețul a devenit unul dintre cele mai mari porturi cerealiere din Europa secolului XIX.

Au avut un singur fiu, Nicolae (Nicolache).

Descris ca un om foarte inteligent, care „a priceput enorma creștere a valorii pământului”, a avut un statut social strălucit, consemnat în documente: „român macedonean, proprietar de moşii în judeţul Dolj şi case în oraşul Craiova cu stare de 50000 de galbeni”, el se punea „chezaș” pentru aromânii sosiți în Tările Române și numiți de domnitorul Barbu Știrbei „supuşi eleni”.

El este primul Mihail cu numele, transformând prenumele tatălui în nume de familie.

Se știe că a fost boierit cu rangul de pitar, în 1856. Achiziționează o bună parte dintre moșiile care vor rămâne în patrimoniul familiei până la stingerea ultimului urmaș: Drănicu, Geormane, Bârza, Rogova, Braniște. În 1866, a fost desemnat alegător în colegiul I pentru Senat, depășind baremul cenzitar – plătea cea mai mare foncieră dintre boierii craioveni.

Tot în anul 1866 devine comandant de companie al gărzii cetățenești, iar în 1871, membru al Camerei de Comerț.

Se căsătorește cu Victoria Emanoil, una dintre cele trei fete Nicolae Emanoil și Anastasia (n. Curti).

Au împreună un fiu, Constantin (Dini) și o fiică, Areti.

Nicolae Mihail s-a îngrijit de educația ambilor copii: despre Areti se spunea că era cultivată și elegantă.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola