La începutul secolului al XIX-lea această modestă școală a fost reorganizată cu „Hrisovul Domnesc al lui Constantin Vodă Ipsilante” ca școală pentru fiii boierilor și „obrazelor doritoare de învățătură”.
Mai târziu, la 1813, Caragea Vodă reorganiza din nou școala în care erau admiși și copii săraci. Nouă ani mai târziu acest așezământ de cultură a devenit public sub numele de „Școala Domnească”, având curs primar și curs superior.
Dascălii erau plătiți din veniturile bisericii Obedeanu, fiindcă în acele vremuri școala era o instituție ce se întreținea din venituri propria sau din daniile boierilor.
La Madona Dudu
După 1831, școala se mută în noul așezământ al bisericii Madona Dudu, unde predarea se făcea în limba română. Aici a fost dascăl Grigorie Pleșoianu, produs al lui Gheorghe Lazăr. Erau trei dascăli de greacă și franceză și doi de română.
La 26 martie se hotărăște reînființarea școlii mănăstririi Obedeanu, ce nu mai funcționa, care este trecută sub conducerea eforiei școlilor. Școala se mai închide de câteva ori până la 1837, când este trimis de la București un nou dascăl: Ioan Maiorescu, care reorganizează din nou învățământul din Craiova. Acestea sunt primele clipe de existență ale celui ce va fi Liceul Carol I.
Cum liceul nu avea clădire proprie, după multe stăruințe eforia prevede suma de 30.000 lei . Încep lucrările, dar după trei ani Craiova e zguduită de un cutremur puternic care aduce pagube pagube importante construcției. Clădirea va fi finalizată în 1848.
În afara curții bisericii
Cu începutul anului școlar 1842-1843, Școala Centrală din Craiova se mută în localul său propriu, care a fost prima școală secundară clădită în afara curții unei biserici. Aceasta va funcționa pânî în 1890 când este vizitată de Regele Carol I.
Cu ocazia vizitei regale se pune din nou problema unui alt local pentru liceu.
La 1893 încep lucrările, prin stăruința ministrului Instrucțiunii Publice, nimeni altul decât Take Ionescu. După doi ani lucrarea este terminată, iar noua școală funcționează sub numele Liceul Carol I.
În 1923 și 1930 s-au făcut adăogiri și înfrumusețări. Biblioteca avea 12.000 de volume, printre care o lucrare din 1513.
În 1934, sub conducerea directorului Mih. Paulian, liceul avea 750 de elevi, la o populație a orașului de 60.000 de locuitori.
În 1881, se înființa la Craiova, „Școala fiilor de militari”, care era al doilea liceu militar din țară, după cel de la Iași, înființat în 1872.