Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Chiar dacă nu a primit încă tancurile mult dorite, Ucraina vrea acum avioane de vânătoare. Pasează SUA responsabilitatea europenilor?
Articole online

Chiar dacă nu a primit încă tancurile mult dorite, Ucraina vrea acum avioane de vânătoare. Pasează SUA responsabilitatea europenilor?

avioane

Chiar dacă nu a primit încă tancurile mult dorite, Ucraina vrea acum avioane de vânătoare. Pasează SUA responsabilitatea europenilor?

Ucraina primește în sfârșit tancurile de fabricație occidentală pe care și le dorește, dar mai sunt câteva elemente importante pe lista sa de dorințe. Kievul spune că următorul lucru pe care îl dorește sunt avioanele de luptă.

„Avem noi sarcini în față: Avioane de luptă de tip occidental, sancțiuni, punerea în aplicare a formulei de pace”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, după ce Germania a anunțat miercuri că va trimite tancuri de luptă principale Leopard 2, o decizie care a urmat unor săptămâni de presiuni tot mai mari din partea țărilor europene.

De-a lungul celor 11 luni de război purtat de Rusia, Ucraina a presat în mod repetat SUA și alți parteneri să furnizeze avioane de luptă occidentale. Încă din luna martie a anului trecut, forțele aeriene ucrainene au făcut presiuni pe rețelele de socializare pentru ca țările NATO să trimită avioane de luptă F-15 și F-16 capabile să asigure o mai bună apărare a cerului său decât avioanele din epoca sovietică pe care le-a operat. Totuși, aceste solicitări au trecut în ultima vreme în plan secund în fața altor cereri.

Trimiterea acestor avioane foarte capabile în Ucraina ar fi probabil o întreprindere masivă pentru SUA. Înalți oficiali ai Forțelor Aeriene americane nu au exclus trimiterea de avioane în Ucraina, dar nu a fost trimis nimic.

Au existat discuții despre A-10 Warthogs americani, dar un consilier militar ucrainean a susținut anterior că ceea ce este cu adevărat necesar sunt avioane de luptă rapide precum F-16.

Ucraina nu se mulțumește cu puțin

Experții au spus că cel mai bun avion occidental de furnizat Ucrainei ar putea fi, de fapt, Gripen, fabricat în Suedia și trecut cu vederea, având în vedere că are un cost operațional mai mic decât omologii săi americani.

În cazul în care avioanele occidentale ar ajunge în cele din urmă în Ucraina, ar marca cel mai recent caz în care Ucraina a cerut arme SUA și aliaților și, după un timp, a primit ceea ce a cerut. Acest model a fost observat cu artileria cu rachete, sisteme de apărare aeriană de profil înalt, vehicule blindate de luptă și, cel mai recent, tancuri.

Gérard Araud, fostul ambasador al Franței în SUA și la Națiunile Unite, a descris asistența occidentală în materie de securitate acordată Ucrainei în timpul războiului de aproape un an ca fiind „fragmentară” – pași parțiali făcuți în timp.

„La fiecare trei luni are loc o dezbatere despre un nou tip de armament. Acum, este vorba de tancuri. Pot paria că în următoarele trei luni vor fi avioane”, a declarat Araud pentru Insider. El a spus că „de fiecare dată ne certăm și ne certăm”, dar, în cele din urmă, țările ajung să dea undă verde echipamentelor militare.

Oficialii americani din domeniul apărării au declarat că asistența de securitate tinde să se concentreze pe cerințele pe termen scurt ale Ucrainei pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al forțelor aeriene Pat Ryder, a declarat săptămâna aceasta că, deși Washingtonul continuă să evalueze nevoile „imediate” ale Ucrainei pe câmpul de luptă, poartă, de asemenea, discuții cu privire la ceea ce are nevoie Kievul pe „termen mediu și lung”. Totuși, nu s-a spus nimic despre avioane.

Registration

Aici iti poti reseta parola