Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Oficialii militari în retragere găsesc locuri de muncă bine plătite în cadrul guvernului saudit și pot obține salarii de până la 7 cifre lucrând pentru alte guverne străine
Articole online

Oficialii militari în retragere găsesc locuri de muncă bine plătite în cadrul guvernului saudit și pot obține salarii de până la 7 cifre lucrând pentru alte guverne străine

general

Oficialii militari în retragere găsesc locuri de muncă bine plătite în cadrul guvernului saudit și pot obține salarii de până la 7 cifre lucrând pentru alte guverne străine

O nouă investigație efectuată de The Washington Post a constatat că peste 500 de militari pensionați și-au luat locuri de muncă în guverne străine începând din 2015, iar majoritatea posturilor au fost localizate în Africa de Nord sau în Orientul Mijlociu, inclusiv locuri de muncă în domeniul consultanței pentru Ministerul Apărării din Arabia Saudită.

Locurile de muncă sunt, de asemenea, foarte profitabile, a constatat The Post printr-o solicitare în baza Freedom of Information Act.

Guvernul Australiei, de exemplu, a oferit foștilor oficiali de rang înalt din cadrul US Navy peste 10 milioane de dolari pentru contracte de consultanță. În Azerbaidjan, unui general în retragere din forțele aeriene americane i s-a oferit un post de consultant plătit cu 5.000 de dolari pe zi.

În comparație, un general activ cu patru stele, cu peste două decenii de experiență, primește până la 203.698 de dolari pe an ca salariu de bază, potrivit The Post.

Arabia Saudită, care a fost acuzată în repetate rânduri de încălcări ale drepturilor omului, a angajat cel puțin 15 generali și amirali americani în retragere ca și consultanți pentru Ministerul Apărării din această țară.

Un fost Navy Seal a fost angajat ca și consilier pentru operațiuni speciale pentru 258.000 de dolari pe an.

Ofensiva Arabiei Saudite împotriva disidenților externi nu i-a împiedicat nici pe ofițerii militari americani să accepte locuri de muncă din țară

În 2018, Jamal Khashoggi, un editorialist pentru The Post, a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul. Oficialii țării au recunoscut ulterior că agenții saudiți au desfășurat o „operațiune necinstită” fără știrea prințului moștenitor Mohammed bin Salman. Cu toate acestea, CIA a stabilit că prințul moștenitor a ordonat asasinarea.

Cu toate acestea, zeci de militari au acceptat locuri de muncă contractate din Arabia Saudită de la uciderea lui Khashoggi.

Generalul în retragere James L. Jones, care a ocupat funcția de consilier pentru securitate națională în timpul administrației Obama, are două firme de consultanță cu sediul în Virginia – Ironhand Security LLC și Jones Group International LLC – care au contracte cu Arabia Saudită.

Într-un interviu acordat The Post, Jones a declarat că a fost încurajat de administrația Trump să accepte mai multe contracte de la Ministerul Apărării din această țară. Potrivit lui Jones, companiile sale au patru astfel de contracte, cu 53 de cetățeni americani la Riad. Opt sunt generali și amirali în retragere, iar 32 sunt foști militari de rang inferior.

„Nimeni nu a venit vreodată la noi și ne-a spus: „Hei, credem că ar trebui să vă retrageți””, a declarat Jones pentru The Post. „Nu știu care ar fi fost alternativa dacă ne-am fi retras. Eram îngrijorat că (saudiții) ar fi putut să se îndepărteze spre alte relații cu chinezii și rușii, și nu credeam că ar fi fost foarte bine”.

Charles Wald, un general în retragere cu patru stele din Forțele Aeriene, care a acceptat o slujbă pentru a lucra la Riad pentru una dintre firmele lui Jones, a declarat că a existat o dezbatere considerabilă cu privire la oportunitatea de a nu mai lucra pentru Arabia Saudită după uciderea lui Khashoggi.

„Ne-am întrebat: „Practic, închidem ochii la imoralitate? Sau susținem un guvern legitim”, a declarat Wald pentru The Post. Firma a decis să rămână.

Alți militari au acceptat locuri de muncă în Indonezia sau în Emiratele Arabe Unite

Constituția SUA prevede că personalul militar american pensionat, care se aplică în general celor care au servit cel puțin 20 de ani în uniformă și sunt eligibili pentru a primi o pensie, nu pot primi onorarii de consultanță, cadouri, locuri de muncă sau titluri de la guverne străine fără aprobarea expresă a Congresului.

The Post a constatat însă că aprobarea este acordată aproape întotdeauna. Din cele 500 de cereri din 2015 încoace, aproximativ 95% au fost aprobate. The Post a mai relatat că unele persoane au negociat locuri de muncă cu guverne străine în timpul serviciului activ.

Nu există nicio sancțiune pentru încălcarea legii, iar aplicarea acesteia este rară, potrivit publicației.

Unul dintre cele mai prolifice cazuri de sancționare a unui fost militar american pentru că a acceptat onorarii de la un guvern străin a fost Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump.

O anchetă a Departamentului Apărării a descoperit că Flynn a primit aproximativ 450.000 de dolari din surse rusești și turcești în 2015, la un an după ce s-a retras din armată, potrivit The Post.

Flynn a pledat vinovat în decembrie 2017 pentru că a mințit FBI în legătură cu legăturile sale cu un ambasador rus. Trump l-a grațiat pe Flynn în noiembrie 2020.

Registration

Aici iti poti reseta parola