Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Armata americană spânzură patru lideri Modoc pentru uciderea unui general din Războiul Civil
Articole online

Armata americană spânzură patru lideri Modoc pentru uciderea unui general din Războiul Civil

Modoc

Armata americană spânzură patru lideri Modoc pentru uciderea unui general din Războiul Civil

La fel ca în cazul majorității conflictelor militare americane cu nativii, războiul Modoc a început cu o luptă pentru pământ. Un tratat semnat în 1864 a obligat o bandă de Modoc sub conducerea șefului Keintpoos – cunoscut de americani sub numele de Căpitanul Jack – să se mute într-o rezervație din sud-estul Oregonului, dominată de populația Klamath, care îi vedea pe Modoc ca pe niște intruși nepoftiți pe pământurile lor tradiționale. Frustrați de relele tratamente pe care le-au primit din partea Klamath, șeful Keintpoos și adepții săi au abandonat rezervația în 1870 și s-au întors pe teritoriul lor anterior și la viața lor tradițională de vânători-culegători.

Însă, în timpul absenței lor de șase ani, coloniștii albi au invadat teritoriul Modocs. În ciuda asigurărilor repetate ale șefului Keintpoos că poporul său dorea doar pace, mulți se temeau de băștinași. În 1872, cedând presiunii publice, SUA a trimis forțe militare pentru a-i îndepărta pe Modoc și a-i forța să se întoarcă în rezervație. Când o parte dintre Modoc au opus rezistență, a izbucnit războiul, iar Modoc au fugit într-o fortăreață din Lava Beds, la sud de Tule Lake, unde au reușit să țină la distanță forțele americane timp de aproape jumătate de an.

În primele luni ale războiului Modoc, șeful Keintpoos s-a opus cu tărie rezistenței armate și a căutat în permanență o soluție pașnicăâ

Dar, sub presiunea unor Modoc mai agresivi care îi contestau conducerea, a acceptat un plan de ucidere a liderului forțelor americane, generalul Edward Canby. La 11 aprilie 1873, Canby și alți doi bărbați au intrat în fortăreața Modoc sub un steag de armistițiu, în speranța de a negocia un sfârșit pașnic al conflictului. Șeful Keintpoos l-a ucis pe Canby, iar alți Modoc l-au ucis pe unul dintre însoțitorii săi. Cel de-al treilea om a scăpat pentru a da un raport detaliat despre trădarea Modoc.

Indignați de uciderea unui general onorat în Războiul Civil, americanii au cerut o pedeapsă rapidă. Armata și-a intensificat atacurile asupra Modoc, iar la începutul lunii iunie, șeful Keintpoos și adepții săi au fost capturați. După un proces militar la Fort Klamath, Oregon, șeful Keintpoos și alți trei lideri Modoc au fost găsiți vinovați de crimă și spânzurați. Ca urmare a Războiului Modoc și a asasinării lui Canby, SUA au început să adopte o abordare mult mai agresivă față de populațiile amerindiene din întreaga națiune.

Registration

Aici iti poti reseta parola