Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Oficialii germani acuză Polonia de „joc mediatic de blamare”. Reproșurile aduse Varșoviei în cazul tancurilor Leopard
Articole online

Oficialii germani acuză Polonia de „joc mediatic de blamare”. Reproșurile aduse Varșoviei în cazul tancurilor Leopard

Leopard

Varșovia încă nu a cerut permisiunea Berlinului, dar ‘dacă ni se va cere, nu vom sta în calea ei’, a declarat Annalena Baerbock. Oficialii germani au devenit din ce în ce mai frustrați în ultimele zile de ceea ce ei percep ca fiind un „joc mediatic de blamare” din partea Poloniei, deoarece Varșovia a sugerat în mod repetat că Germania împiedică planurile de a trimite tancuri Leopard în Ucraina, deși se pare că solicitarea necesară pentru obținerea permisiunii de export nu a fost făcută încă.

Oficialii germani acuză Polonia de „joc mediatic de blamare”. Reproșurile aduse Varșoviei în cazul tancurilor Leopard

Germania „nu ar sta în cale” dacă Polonia sau alți aliați ar cere permisiunea de a trimite în Ucraina tancurile Leopard construite în Germania, a declarat duminică ministrul de externe Annalena Baerbock, potrivit POLITICO

Comentariile politicianului ecologist, care a fost intervievat de televiziunea franceză LCI în marja unui summit franco-german de la Paris, au venit ca răspuns la comentariile premierului polonez Mateusz Morawiecki, care a crescut presiunea asupra Berlinului în ultimele zile, afirmând că Polonia este dispusă să furnizeze Kievului tancuri Leopard, ceea ce ar necesita aprobarea Germaniei.

Morawiecki a sugerat chiar că Varșovia este pregătită să trimită aceste tancuri fără acordul Berlinului.

Cu toate acestea, Baerbock a subliniat că „nu ni s-a cerut până acum” de către Polonia o astfel de permisiune. „Dacă ni se va cere, nu vom sta în cale”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Germania continuă să tragă de timp atunci când vine vorba de întrebarea mai amplă dacă ar fi dispusă să trimită propriile tancuri Leopard în Ucraina, de exemplu, ca parte a unei coaliții mai largi cu Polonia și alte țări precum Finlanda și Danemarca.

Presat pe această temă în timpul unei conferințe de presă de duminică la Paris, cancelarul german Olaf Scholz a evitat să dea un răspuns clar, subliniind în schimb că Berlinul nu a încetat niciodată să sprijine Ucraina cu livrări de arme și că a luat deciziile sale în cooperare cu aliații săi.

Polonezul Morawiecki a declarat duminică că țara sa este pregătită să construiască o „coaliție mai mică” pentru trimiterea de tancuri în Ucraina fără Germania.

Prin urmare, comentariile lui Baerbock cresc și ele presiunea asupra lui Scholz pentru a adopta o poziție mai clară în problema tancurilor – cel puțin atunci când vine vorba de acordarea de autorizații de export către alte țări.

După ce vicecancelarul Robert Habeck, tot de la Verzi, a declarat anterior că Germania „nu ar trebui să stea în calea” autorizării unor astfel de livrări, declarația și mai definitivă a ministrului de externe face și mai dificilă adoptarea unei poziții diferite de către Scholz.

Ucraina a făcut apel la Germania și la alte națiuni occidentale pentru a furniza tancuri de luptă moderne de producție occidentală pentru a respinge o ofensivă rusească de primăvară așteptată.

Registration

Aici iti poti reseta parola