Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Polonia a răspuns rugăminților Kievului pentru blindate grele de fabricație occidentală cu un plan de a trimite tancuri de luptă în Ucraina
Articole online

Polonia a răspuns rugăminților Kievului pentru blindate grele de fabricație occidentală cu un plan de a trimite tancuri de luptă în Ucraina

tancuri

În timp ce aliații din NATO fac demersuri pentru a trimite vehicule de luptă blindate Ucrainei pentru ca aceasta să poată respinge asaltul Rusiei, Polonia și Marea Britanie au semnalat că ar putea trimite Kievului un element important de pe lista sa de dorințe – tancuri.

Polonia a răspuns rugăminților Kievului pentru blindate grele de fabricație occidentală cu un plan de a trimite tancuri de luptă în Ucraina

Vorbind miercuri în orașul Lviv din vestul Ucrainei, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că „o companie de tancuri Leopard pentru Ucraina va fi predată” ca parte a unei coaliții internaționale.

Duda a declarat reporterilor, în cadrul unei conferințe de presă, că transferul tancurilor de luptă fabricate în Germania va necesita parcurgerea unui proces și a unor proceduri oficiale, ca parte a unei „coaliții internaționale” mai mari. El a precizat că Polonia dorește să furnizeze un prim pachet de tancuri Ucrainei, care speră că va fi completat de livrări suplimentare din partea partenerilor internaționali, potrivit agenției de știri de stat ucrainene Ukrinform.

În Marea Britanie, premierul Rishi Sunak l-a instruit pe șeful apărării țării, Ben Wallace, să „lucreze cu partenerii” în următoarele săptămâni pentru „a merge și mai departe, și mai repede, în ceea ce privește sprijinul nostru pentru Ucraina, inclusiv furnizarea de tancuri”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului pentru Insider.

„Accelerăm sprijinul nostru pentru Ucraina cu tipul de tehnologie militară de ultimă generație care va câștiga acest război. Este clar că tancurile de luptă ar putea oferi ucrainenilor o capacitate de schimbare a jocului”, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că Sunak i-a spus săptămâna trecută președintelui ucrainean că „Marea Britanie va furniza tot ceea ce poate”.

Potrivit Financial Times, Marea Britanie se pregătește să trimită tancurile sale de luptă principale Challenger 2. Totuși, Marea Britanie nu a confirmat încă acest lucru.

Nu a fost clar câte tancuri Leopard exact vrea să trimită Polonia la Kiev, deși Duda a indicat că ar fi vorba de o companie, ceea ce în Polonia înseamnă 14 tancuri. De asemenea, rămâne de văzut cum va răspunde Berlinul la planurile Poloniei. Ministerele respective ale apărării din Germania și Polonia nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Insider.

Presiunile din interiorul NATO

Aliații din NATO, Franța și Polonia au făcut presiuni pentru ca Germania să trimită tancuri Leopard în Ucraina, sperând că astfel ar deschide ușa pentru ca și alte țări să facă același lucru, a relatat POLITICO la începutul acestei săptămâni. Finlanda, una dintre numeroasele țări cu tancuri Leopard în arsenalul său și aspirantă la statutul de membru NATO, a indicat că intenționează să aștepte o decizie din partea Berlinului sau să vadă dacă alte țări s-au mișcat pentru a transfera Leopards înainte de a face un astfel de pas.

Mișcările Poloniei și ale Marii Britanii transferă presiunea de a trimite tancuri de luptă principale în Ucraina asupra Germaniei și altor țări. Cu toate acestea, un oficial american a declarat pentru POLITICO că Washingtonul nu are planuri imediate de a furniza Ucrainei tancuri Abrams, pe care Kievul le-a solicitat.

Deși este posibil să mai existe încă obstacole în calea transferului tancurilor Leopard către Kiev, anunțul lui Duda a fost sărbătorit de Ucraina, care a căutat de mult timp aceste arme pentru a o ajuta să respingă asaltul continuu al Rusiei. Leopard-2, proiectat inițial ca tanc de luptă principal în anii 1970, este echipat, printre alte armamente, cu un tun puternic de 120 mm.

Decizia Poloniei și considerațiile din Marea Britanie vin în contextul în care țările occidentale și aliații din NATO fac presiuni masive pentru a trimite mai multe blindate grele în Ucraina.

Încă de săptămâna trecută, SUA, Germania și Franța au declarat că intenționează să trimită vehicule blindate de producție occidentală în Ucraina pentru prima dată de la invazia pe scară largă a Rusiei – oferind Kievului o creștere semnificativă a puterii de foc și sporindu-i capacitățile de luptă la sol.

În special, SUA vor furniza vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, în timp ce germanii și francezii vor trimite vehicule de luptă Marder și vehicule AMX-10 RC.

Blindatele grele ar putea facilita potențiale descoperiri, deoarece războiul devastator din Ucraina a devenit din nou o campanie greoaie și cu evoluție lentă, luptele fiind în prezent puternic concentrate în jurul orașului Bakhmut din estul Ucrainei. Oficialii americani au descris luptele din acea zonă ca fiind „cu adevărat severe și sălbatice”.

Registration

Aici iti poti reseta parola