Ofensiva sovietică care a rupt încercuirea germană asupra Leningradului. Sfârșitul asediului de 872 de zile asupra orașului
La invadarea Uniunii Sovietice în iunie 1941, trupele germane s-au îndreptat spre Leningrad, al doilea oraș ca mărime din URSS. În august, forțele germane, care se apropiau dinspre vest și sud, au înconjurat orașul și au făcut inutilă calea ferată Leningrad-Moscova. O ofensivă germană a încercat să ocupe orașul, dar a eșuat; având în vedere acest lucru, Hitler a decis să impună un asediu, nepermițând nimănui să intre sau să părăsească fosta capitală. Hitler intenționa să-i aștepte pe sovietici, apoi să radă orașul de pe fața pământului și să predea teritoriul aliaților finlandezi ai Germaniei, care înaintau spre oraș dinspre nord. (Finlanda se va opri însă la Leningrad, mulțumită de recâștigarea teritoriului pierdut de URSS în 1939).
Asediul a început oficial la 8 septembrie 1941. Locuitorii din Leningrad au început să construiască fortificații antitanc și au reușit să creeze o apărare stabilă a orașului, dar au fost, de asemenea, izolați de orice acces la resursele vitale din interiorul Uniunii Sovietice. În 1942, 650.000 de cetățeni din Leningrad au murit de foame, de boli, de expunere și de rănile suferite în urma asediului și a bombardamentelor continue ale germanilor cu artileria. Barjele au oferit ajutor ocazional vara, iar săniile transportate pe gheață au putut face același lucru iarna. Un milion de locuitori bolnavi, bătrâni sau deosebit de tineri din Leningrad au fost evacuați încet și pe furiș, lăsând aproximativ 2 milioane de oameni să raționalizeze hrana disponibilă și să folosească toate terenurile libere pentru a planta legume.
Ofensivele sovietice de la începutul anului 1943 au rupt încercuirea germană și au permis ca mai multe provizii să ajungă la Leningrad de-a lungul malurilor lacului Ladoga. În ianuarie 1944, o ofensivă sovietică de succes i-a alungat pe germani spre vest de la periferia orașului, punând capăt asediului. Guvernul sovietic a acordat Ordinul Lenin orașului Leningrad în 1945 și i-a conferit titlul de Oraș Erou al Uniunii Sovietice în 1965, aducând astfel un omagiu orașului pentru că a reușit să reziste cu succes unuia dintre cele mai istovitoare și memorabile asedii din istorie. Un monument care comemorează victimele și eroismul asediului a fost dezvelit în 1975.
Asediul a durat 872 de zile.