Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 30 decembrie 1922: Înființarea URSS
Articole online

30 decembrie 1922: Înființarea URSS

30 decembrie 1922: Înființarea URSS

În 1917, două revoluții au măturat Rusia, punând capăt secolelor de dominație imperială și declanșând schimbări politice și sociale care au dus la formarea Uniunii Sovietice.

Cu toate acestea, în timp ce cele două evenimente revoluționare au avut loc la doar câteva luni după 1917, tulburările sociale din Rusia se pregăteau cu mulți ani înainte de evenimentele din acel an.

La începutul anilor 1900, Rusia era una dintre cele mai sărace țări din Europa, cu o țărănime uriașă și o minoritate tot mai mare de muncitori industriali săraci. O mare parte din Europa de Vest privea Rusia ca pe o societate subdezvoltată și înapoiată.

Imperiul rus a practicat servitutea – o formă de feudalism în care țăranii fără pământ erau forțați să servească nobilimea proprietară de pământ – până în secolul al XIX-lea. În schimb, această practică a dispărut în cea mai mare parte a Europei de Vest până la sfârșitul Evului Mediu.

Revoluția industrială a luat amploare în Rusia mult mai târziu decât în Europa de Vest și în Statele Unite. Când a făcut-o în cele din urmă, la începutul secolului XX, a adus cu ea schimbări sociale și politice imense.

Între 1890 și 1910, de exemplu, populația marilor orașe rusești, precum Sankt Petersburg și Moscova, aproape s-a dublat, ceea ce a dus la supraaglomerare și la condiții de trai precare pentru o nouă clasă de muncitori industriali ruși.

Un boom demografic la sfârșitul secolului al XIX-lea, un sezon de vegetație aspru din cauza climatului nordic al Rusiei și o serie de războaie costisitoare – începând cu Războiul Crimeii – au creat penurii frecvente de alimente în întregul vast imperiu. Mai mult, se estimează că o foamete din 1891-1892 a ucis până la 400.000 de ruși.

Războiul ruso-japonez devastator din 1904-1905 a slăbit și mai mult Rusia și poziția țarului Nicolae al II-lea. Rusia a suferit pierderi grele de soldați, nave, bani și prestigiu internațional în acest război, pe care l-a pierdut în cele din urmă.

Mulți ruși educați, care priveau progresul social și științific din Europa de Vest și America de Nord, au văzut cum creșterea în Rusia era împiedicată de regimul monarhic al țarilor și de susținătorii țarului din clasa aristocratică.

Evenimentele de după cel de-al Doilea Război Mondial

La 30 decembrie 1922, în Rusia postrevoluționară, se înființează Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS), care cuprinde o confederație formată din Rusia, Bielorusia, Ucraina și Federația Transcaucaziană (divizată în 1936 în republicile georgiană, azeră și armeană). Cunoscut și sub numele de Uniunea Sovietică, noul stat comunist a fost succesorul Imperiului Rus și prima țară din lume care s-a bazat pe socialismul marxist.

În timpul Revoluției ruse din 1917 și al războiului civil rusesc care a urmat, care a durat trei ani, Partidul Bolșevic condus de Vladimir Lenin a dominat forțele sovietice, o coaliție de comitete de muncitori și soldați care au cerut înființarea unui stat socialist în fostul Imperiu Rus. În URSS, toate nivelurile de guvernare erau controlate de Partidul Comunist, iar biroul politic al partidului, cu secretarul său general din ce în ce mai puternic, conducea efectiv țara. Industria sovietică era deținută și gestionată de stat, iar terenurile agricole erau împărțite în ferme colective de stat.

În deceniile care au urmat înființării sale, Uniunea Sovietică, dominată de Rusia, a devenit unul dintre cele mai puternice și mai influente state din lume, cuprinzând în cele din urmă 15 republici – Rusia, Ucraina, Georgia, Belarus, Uzbekistan, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Turkmenistan, Tadjikistan, Letonia, Lituania și Estonia. În 1991, Uniunea Sovietică a fost dizolvată în urma prăbușirii guvernului comunist.

Registration

Aici iti poti reseta parola