Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O tentativă de asasinat îl amenință pe președintele Harry S. Truman
Articole online

O tentativă de asasinat îl amenință pe președintele Harry S. Truman

truman

O tentativă de asasinat îl amenință pe președintele Harry S. Truman

În toamna anului 1950, Casa Albă era în curs de renovare, iar președintele Truman și familia sa locuiau în Blair House, situată în apropiere, pe Pennsylvania Avenue. În după-amiaza zilei de 1 noiembrie, Truman și soția sa se aflau la etaj când au auzit o agitație – și focuri de armă – venind de pe treptele din față ale casei. Într-adevăr, cei doi presupuși asasini se plimbaseră până la ușa din față a Casei Blair și deschiseseră focul. Cu toate acestea, nu au reușit să treacă de treptele de la intrare, datorită reacției rapide a polițiștilor și a paznicilor. Agentul serviciilor secrete Leslie Coffelt a fost rănit mortal în schimbul de focuri care a urmat, dar nu înainte de a reuși să-l ucidă pe Torresola. Collazo a dezvăluit mai târziu poliției cât de prost a fost planificată tentativa de asasinat: atacatorii nu erau siguri că Truman se va afla măcar în casă atunci când au lansat atacul la ora 2 după-amiaza. Torresola și Collazo erau activiști politici și membri ai Partidului naționalist portorican extremist, un grup care lupta pentru independența totală față de Statele Unite. „Independentiștii”, așa cum erau numiți în mod obișnuit, l-au vizat pe Truman, în ciuda faptului că acesta susținea o mai mare autonomie portoricană.

Indiferent de atentatul la viața sa, Truman și-a respectat întâlnirile programate pentru acea zi. „Un președinte trebuie să se aștepte la astfel de lucruri”, a comentat el sec. Oscar Collazo a fost condamnat la moarte, dar, într-un admirabil act de iertare, la 24 iulie 1952, Truman a comutat sentința în închisoare pe viață.

Registration

Aici iti poti reseta parola