Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Președintele Truman declară că războiul cu Germania s-a încheiat oficial după șase ani de la sfârșitul luptelor
Articole online

Președintele Truman declară că războiul cu Germania s-a încheiat oficial după șase ani de la sfârșitul luptelor

Truman

Președintele Truman declară că războiul cu Germania s-a încheiat oficial după șase ani de la sfârșitul luptelor

Majoritatea americanilor au presupus că războiul cu Germania se încheiase odată cu încetarea ostilităților, cu șase ani mai devreme. De fapt, nu fusese semnat un tratat cu Germania. Complicarea procesului de încheiere a tratatului a fost statutul teritoriului din cadrul a ceea ce fusese anterior statul german. În urma celui de-al Doilea Război Mondial, marile puteri occidentale (SUA, Marea Britanie și Franța) și sovieticii au convenit să împartă țara, inclusiv capitala Berlin, în sectoare controlate de democrație și sectoare controlate de comuniști. Atât Berlinul de Est, cât și Berlinul de Vest au sfârșit prin a se afla pe teritoriul controlat de sovietici al Germaniei de Est, iar capitala a devenit epicentrul tensiunilor tot mai mari dintre Occident și Rusia sovietică. Fiecare parte susținea că cealaltă a încălcat tratatele postbelice privind sferele lor de influență în Europa postbelică.

Conflictul privind Berlinul a ajuns la apogeu în iunie 1948, când Stalin a ordonat blocada orașului. Truman nu a vrut să abandoneze Berlinul sovieticilor și a ordonat un pod aerian pentru a aproviziona sectoarele vestice cu alimente și combustibil. Procesul de încheiere a tratatului a fost suspendat până când puterile occidentale se vor pune de acord asupra a ceea ce trebuie făcut în legătură cu Berlinul. Un test sovietic cu arme atomice, efectuat la 3 octombrie 1951, a sporit tensiunea.

În proclamația sa din această zi, Truman a declarat că a fost întotdeauna speranța Americii de a crea un tratat de pace cu guvernul unei Germanii unite și libere, dar că politica sovietică „a făcut acest lucru imposibil”.

Registration

Aici iti poti reseta parola