Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O petrecere cu dans psihedelic din epoca de piatră
Articole online

O petrecere cu dans psihedelic din epoca de piatră

Se crede că ornamentele erau purtate pentru a produce un zgomot fascinant în timpul dansurilor ritualice.

Arheologii le-au datat cu aproximativ 8.000 de ani în urmă. Multe dintre ele sunt mai elaborate decât altele și conțin peste 300 de dinți.

Un studiu recent realizat de experți de la Universitatea din Helsinki și Academia Rusă de Științe expune în mod convingător o teorie cu privire la utilizarea lor.

Potrivit studiului publicat în Jurnalul Arheologic din Cambridge, aceste ornamente din dinți de elan erau fixate pe îmbrăcămintea epocii de piatră înainte ca oamenii preistorici să se angajeze în ritualuri de dans psihedelic.

Arheologul auditiv Riitta Rainio, de la Universitatea din Helsinki, a dansat într-un zgomot reconstruit asemănător timp de șase ore consecutive pentru a testa teoria.

„Producerea unor astfel de zgomote în timp ce dansau facilita scufundarea în peisajul sonor, lăsând în cele din urmă sunetul și ritmul să preia controlul mișcărilor”, a spus Rainio.

Ea a folosit versiuni moderne ale acestor „clopote din dinți” pentru a-și acompania dansul, apoi a comparat urmele de uzură lăsate pe dinți cu cele descoperite la cimitirul preistoric.

Echipa de cercetare a constatat că micile zgârieturi erau remarcabil de asemănătoare cu cele de pe dinții de acum 8.000 de ani.

Echipa a purtat, de asemenea, versiunile moderne în timpul treburilor zilnice, în jur de 60 de ore pe o lună.

S-a constatat că prin mers și sărituri nu s-a produs uzură distinctivă și că scobiturile dinților din epoca de piatră erau mult mai substanțiale.

Primele instrumente muzicale

Cercetătorii au găsit aproape 4.300 de dinți până în prezent, în timp ce îmbrăcămintea pe care se crede că au fost fixați a putrezit.

Între timp, petroglifele din apropiere au arătat că dinții de elan erau prețuiți de localnicii preistorici.

Testul realizat de Rainio, căreia colegii i-au dinții la o rochie înainte de începerea dansului, a adus un argument puternic pentru teoria instrumentelor muzicale.

Mulți etnomuzicologi cred că scoicile, oasele, dinții, copitele și ciocurile au fost primele instrumente din lume.

Experții sunt destul de încrezători că aceste ornamente au fost fixate la orice, de la pelerine, la pălării și rochii.

Zgomotele au fost folosite în ceremoniile religioase de milenii, multe grupuri precum tlingitii din nord-vestul Pacificului practicând încă acest ritual până în prezent.

Pentru cei care nu cred că popoarele preistorice săvârșeau ritualuri psihedelice, arheologii și istoricii au dovedit că acest lucru este mai comun decât se credea anterior.

În noiembrie anul trecut, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că indigenii californieni mestecau plante halucinogene în peșteri și desenau pe pereți în timp ce erau în stare de euforie.

Dinții de elan din nordul Rusiei demonstrează că până și vânătorii-culegători din epoca de piatră au avut timp să petreacă.

„Zăngănitoarele din dinții Elk sunt fascinante, deoarece transportă oamenii moderni către un peisaj sonor vechi de mii de ani și către ritmurile sale emoționale care ghidează corpul”, a spus Kristiina Mannermaa, co-autoare a studiului.

„Puteți să închideți ochii, să ascultați sunetul sau zgomotul și să mergeți pe undele sonore către un foc de tabără pe malul lacului în lumea vânătorilor-culegători din epoca de piatră”.

Registration

Aici iti poti reseta parola