Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O nouă descoperire a pietrei „războinicului Govan” din Evul Mediu Timpuriu
Articole online

O nouă descoperire a pietrei „războinicului Govan” din Evul Mediu Timpuriu

războinic

O nouă descoperire a pietrei „războinicului Govan” din Evul Mediu Timpuriu

Govan Old Church găzduiește Govan Stone Museum, o colecție de sculpturi medievale timpurii și din epoca vikingă găsite în incintă, inclusiv 30 de sculpturi dintr-un regat pierdut al britanicilor vorbitori de galeză veche, cunoscut sub numele de Ystrad Clud, care au dominat valea Clyde între secolele al V-lea și al XI-lea după Hristos.

Săpăturile au fost efectuate de către Universitatea din Glasgow și Clyde Archaeology, în cadrul cărora a fost descoperită o piatră sculptată a unui războinic în timpul unei zile de distracție a comunității, organizată în cadrul Festivalului Glasgow Doors Open Days.

Piatra cioplită înfățișează un bărbat care stă în picioare lateral și care poartă un scut rotund și o sabie. Potrivit cercetătorilor, descoperirea datează de acum aproximativ 1.000 de ani și nu seamănă cu niciuna dintre celelalte pietre cioplite găsite la Govan Old.

Potrivit unui comunicat de presă al Universității din Glasgow:

„Războinicul din Govan este unic în cadrul colecției existente datorită caracteristicilor sale stilistice, care au trasat paralele cu arta pictă și sculpturile din Insula Man. Spre deosebire de celelalte pietre din colecția Govan, al căror stil de cioplire grosier este atât de distinctiv încât a fost descris ca o școală de cioplire de sine stătătoare (Școala Govan), Războinicul din Govan este ușor incizat, ceea ce poate aduce comparații cu pietre celebre precum Rhynie Man din Aberdeenshire.”

Profesorul Stephen Driscoll a declarat:

„Este un stil care ne face să ne gândim atât la lumea picților, cât și la Insula Man și este interesant faptul că ne aflăm la jumătatea distanței dintre aceste două locuri. Govan este locul ideal pentru ca aceste două tradiții sau stiluri artistice să se întâlnească.”

Picții au fost un popor din Epoca Fierului care au trăit în nordul și estul Scoției de astăzi, prosperând aproximativ din secolul al IV-lea d.Hr. până în secolul al IX-lea. Inițial, picții erau popoare tribale organizate în confederații libere, dar mai târziu au creat două regate puternice din punct de vedere politic și militar și au dominat o mare parte a Scoției.

Registration

Aici iti poti reseta parola