Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Noi detalii despre mormântul războinicului hun descoperit lângă Mizil. Schimbarea stăpânirii în regiunea estică a Europei
Articole online

Noi detalii despre mormântul războinicului hun descoperit lângă Mizil. Schimbarea stăpânirii în regiunea estică a Europei

huni

Noi detalii despre mormântul războinicului hun descoperit lângă Mizil. Schimbarea stăpânirii în regiunea estică a Europei

arheologi

Muncitorii care construiesc autostrada A7 au descoperit la sfârșitul anului trecut un mormânt plin de comori al unui războinic bogat și al calului său. Mormântul datează din secolul al V-lea d.Hr., când regiunea era controlată de către huni. Arheologii au descoperit peste 100 de artefacte, inclusiv arme, obiecte acoperite cu aur și piese de bijuterii încrustate cu pietre prețioase, a declarat Silviu Ene de la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București, România.

Silviu Ene este arheologul principal care investighează mormântul descoperit la sfârșitul anului trecut în timpul construcției autostrăzii A7 în apropierea orașului Mizil.

oase

În mormânt a fost găsit întregul schelet al războinicului și câteva oase ale calului său

Patru situri arheologice separate au fost dezgropate în timpul construcției drumului, iar mormântul războinicului bogat – pe care cercetătorii l-au descris ca fiind „princiar” a fost doar o parte din cel mai complex sit, a declarat Ene.

”E vorba de un mormânt de călăreț, inclusiv a fost descoperit și capul și o parte din cal, avea și o sabie lângă, aurită, un pumnal decorat tot cu aur, la picioare avea și un cazan de bronz și tolba cu săgeți, pe față avea o masca de aur”, a declarant dr. Silviu Ene, cercetător științific institutul Vasile Pârvan.

sabie

Sabia confecționată din fier, ruginită în mare parte, dar teaca este decorată pe toată lungimea ei cu foiță de aur

Geneza acestor războinici

„Etnia războinicului din Mizil încă nu este cunoscută, dar bogăția bunurilor funerare sugerează că acesta a aparținut clasei conducătoare din perioada hunică” – susține arheologul.

Hunii au fost călăreți nomazi originari din Asia Centrală. În secolele al IV-lea și al V-lea d.Hr., aceștia au invadat și au ocupat Estul Îndepărtat al Europei, înlăturând de pe pământurile lor alte popoare precum vandalii și goții, determinându-i să migreze spre vest.

În anul 376, hunii i-au alungat pe goți din teritoriile românești, impunându-și controlul asupra acestora timp de mai bine de un secol. Mai târziu, în anul 454, puterea hunilor s-a prăbușit în fața goților și a aliaților lor germani, în cadrul celebrei Bătălii de la Nedao, desfășurată în Croația. Acest moment a reprezentat sfârșitul pentru huni și a marcat un moment important în istoria Europei.

Într-un contrast ciudat, istoricul Denis Sinor a scris în 1990 că nu au fost găsite niciodată rămășițe de cai în mormintele hunilor. Prezența cel puțin a unui schelet parțial de cal în mormântul războinicului ar putea contribui în mare măsură la dezvăluirea unor detalii suplimentare despre ce fel de cai foloseau și chiar de unde proveneau caii; ceea ce ar oferi mai multe dovezi cu privire la originea lor genetică.

Ene a declarat pentru Live Science că mormântul este acum pe jumătate excavat, iar în următoarele câteva luni oasele și artefactele vor fi curățate, cercetate și expuse publicului.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola