Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Iranul a amenințat familiile echipei sale de la Cupa Mondială după ce jucătorii au refuzat să cânte imnul național, potrivit unui raport
Articole online

Iranul a amenințat familiile echipei sale de la Cupa Mondială după ce jucătorii au refuzat să cânte imnul național, potrivit unui raport

Iran

Iranul a amenințat familiile echipei sale de la Cupa Mondială după ce jucătorii au refuzat să cânte imnul național, potrivit unui raport

Sursa, care este implicată în securitatea pentru Cupa Mondială și monitorizează modul în care agențiile de securitate iraniene acționează în Qatar în timpul meciurilor, a declarat pentru CNN că jucătorii au fost aduși la o întâlnire cu Corpul Gardienilor Revoluției iraniene după primul meci.

Li s-a spus că familiile lor se vor confrunta cu „violență și tortură” dacă nu vor cânta imnul național sau dacă vor protesta, a mai spus sursa.

Echipa a cântat apoi imnul în timpul pregătirilor pentru al doilea meci, pe 25 noiembrie.

Sursa a declarat pentru CNN că echipa a fost monitorizată de zeci de membri ai gărzii revoluționare la turneul din Qatar și că nu au putut să se întâlnească cu jucători de la alte echipe sau cu oricine care nu făcea parte din echipa lor.

„Există un număr mare de ofițeri de securitate iranieni în Qatar care colectează informații și monitorizează jucătorii”, a declarat sursa pentru CNN.

Sursa a mai spus că Iranul a trimis „sute” de actori de susținere la primul meci al echipei „pentru a crea un fals sentiment de susținere în rândul fanilor”.

Protestele au izbucnit în Iran în ultimele luni, după moartea unei femei kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, în septembrie, în custodia poliției. Amini a fost acuzată că nu purta în mod corespunzător hijab, așa cum prevede interpretarea austeră a legii islamice de către guvernul iranian.

ONU afirmă că mii de persoane au fost reținute pentru că au protestat pașnic. Aproximativ 300 de persoane, inclusiv 40 de copii, au murit, potrivit ONU.

Protestele au implicat, de asemenea, femei iraniene, atât online, cât și la proteste fizice, care și-au scos hijaburile și și-au tăiat părul.

Registration

Aici iti poti reseta parola