O discuție între Xi Jinping și Zelenski este din ce în ce mai aproape! Agenda liderului chinez și întâlnirea cu Putin
După cum afirmă o serie de persoane, întrevederile cu Putin și cu Zelenski – aceasta din urmă fiind programată pe cale virtuală – reflectă dorința Beijingului de a avea un rol mai activ în medierea încheierii războiului din Ucraina, după cum menționează The Wall Street Journal.
Cu ocazia aceleiași vizite în Rusia, Xi intenționează să viziteze și alte state europene, deși, potrivit acelorași surse, itinerarul exact încă nu a fost confirmat.
Dacă va avea loc, o discuție directă cu Zelenski ar marca un efort semnificativ al Beijingului de a-și aroga rolul unui negociator de pace în Ucraina, efort care, până acum, în Europa a fost privit cu scepticism. Demersul ar întări totodată poziția Beijingului ca putere mondială după ce, săptămâna trecută, țara a facilitat totuși o surprinzătoare detensionare a relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran.
Anterior, Agenția Reuters a relatat că vizita lui Xi ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare. În luna februarie, The Wall Street Journal transmitea că Xi se pregătește să viziteze Moscova în lunile următoare.
Această deplasare în străinătate ar fi prima după ce Xi și-a asigurat un al treilea mandat, fără precedent, ca șef de stat al Chinei. Evenimentul survine în timp ce personajul, acum în vârstă de 69 de ani, caută să își consolideze statutul în calitate de om de stat de alură mondială, încercând totodată să facă față competiției crescânde cu Statele Unite și cu aliații acestora.
Ministerul chinez de Externe nu a răspuns imediat cererii de a face un comentariu
Programul turneului lui Xi Jinping este menit să profite de situația favorabilă provocată de acordul convenit între Arabia Saudită și Iran, semnat la Beijing – un acord care, potrivit unor comentatori, a marcat sfârșitul a șapte ani de relații încordate. Acordul a facilitat totodată și o creștere a influenței Chinei în Orientul Mijlociu, anterior dominată de Statele Unite, în calitate de prim negociator al puterii din zonă.
Este pentru prima dată când Beijingul a intervenit atât de direct în rivalitățile politice din Orientul Mijlociu, fiind totodată pentru prima oară când un un astfel de acord a fost încununat de succes.
În cazul Ucrainei, o ieșire din criză ar reprezenta un obiectiv mai important decât acordul dintre Arabia Saudită și Iran, mai ales având în vedere că ambele părți implicate în război cred că încă au mai rămas multe probleme de discutat în privința terenului în dispută. Niciuna dintre părți nu s-a arătat dispusă să înceteze lupta.
Cu toate acestea, Beijingul este destul de direct interesat să se pună capăt conflictului. Războiul a pus Beijingul într-o situație neplăcută, silindu-l pe Xi să oscileze între parteneriatul fără limite cu Rusia și propriile sale relații cu Putin, în pofida neîncrederii și a tensiunilor crescânde cu Statele Unite și cu aliații acestora.
Luna trecută, China s-a afișat drept un mediator neutru, propunând încetarea focului și niște tratative de pace care să pună capăt războiului din Ucraina. Potrivit unui document în 12 puncte, Ministerul chinez de Externe a pledat pentru găsirea unei soluționări politice a conflictului și pentru renunțarea la sancțiuni unilaterale. China a părut totodată să avertizeze guvernul de la Moscova, recomandându-I să nu escaladeze conflictul prin armament nuclear.
În cursul unei reuniuni de luna trecută, care marca împlinirea unui an de la invazia Rusiei, Zelenski a spus că intenționează să se întâlnească cu Xi pentru a discuta ideile Chinei în privința încetării conflictului din Ucraina. El și-a exprimat totodată speranța ca țara să nu furnizeze armament Rusiei – un demers la care, potrivit Statelor Unite, China s-ar gândi, dar pe care ea l-a negat.