Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > O colecție de condimente medievale a fost găsită în cămara unei epave vechi de 500 de ani
Articole online

O colecție de condimente medievale a fost găsită în cămara unei epave vechi de 500 de ani

O colecție de condimente medievale a fost găsită în cămara unei epave vechi de 500 de ani

În 1495, nava de război daneză Gribshunden a explodat în Marea Baltică, în largul coastei Suediei, scufundându-se la 36 de metri în adâncurile apei. Nava servise drept „castel plutitor” al regelui Hans al Danemarcei, care avea la bord o mulțime de comori – inclusiv o cămară plină de mirodenii exotice.

În mod remarcabil, acele mirodenii au rămas imaculat conservate timp de peste cinci secole, potrivit unui studiu publicat în revista PLOS One.

„Acesta este poate cel mai palpitant transport de condimente dintr-un naufragiu, datorită vârstei sale, calității resturilor vegetale – condimente exotice și scumpe – și stării remarcabile de conservare”, a declarat coautorul studiului, Brendan Foley, pentru Newsweek. „Dincolo de epave, aceasta este cu siguranță printre cele mai fabuloase descoperiri de condimente în orice context arheologic, pe uscat sau pe mare”.

Captura reprezenta peste 40 de specii de plante, multe dintre ele provenind din regiuni îndepărtate ale lumii

Printre acestea se numărau fructe, legume, nuci și mirodenii precum șofran, cuișoare, ghimbir, boabe de piper, muștar și mărar.

„Pe teren, am știut că avem ceva special în momentul în care au apărut condimentele exotice în săpături”, a declarat Foley.

Epava în sine a fost redescoperită de scafandri în anii 1960, dar abia recent arheologii au început să excaveze vasul – și au descoperit condimentele.
Dar de ce ar fi avut nevoie regele Hans să încarce o navă de război cu preparate culinare rare și mirodenii scumpe? Răspunsul este foarte simplu: Voia să își etaleze bogăția și puterea.
„Condimentele exotice erau indicatori de statut în rândul aristocrației din Scandinavia și din jurul Mării Baltice în timpul Evului Mediu”, au scris autorii studiului.

Faptul că aceste mirodenii și alimente se aflau la bord subliniază importanța circumstanțelor care au înconjurat fatidica călătorie a lui Gribshunden.

În 1495, regele Hans și o suită de curteni, nobili și soldați s-au îmbarcat pe Gribshunden și au plecat din Danemarca, îndreptându-se spre Suedia pentru a participa la un summit politic. Acolo, regele Hans spera să negocieze cu o delegație suedeză pentru a aduce întreaga regiune nordică sub conducerea sa.
El a încercat să folosească mâncărurile și condimentele scumpe pentru a impresiona oficialii suedezi, arătând cât de bogat și puternic era el și, implicit, regatul său.

„Vedem că regele Hans și cercul său social nu numai că au consumat aceste delicatese scumpe, Hans a folosit, de asemenea, condimentele pentru a-și demonstra bogăția și conexiunile globale”, a spus Foley.
Dacă lucrurile ar fi decurs conform planului, Hans ar fi impresionat delegația suedeză prezentându-le o gamă de mâncăruri și condimente exotice, convingându-i cu succes să se supună domniei sale.
În schimb, odată ce regele a debarcat, o explozie i-a distrus nava și i-a scufundat încărcătura valoroasă în mare. În timp ce acest context istoric contribuie la caracterul remarcabil al descoperirii, Foley crede că din epavă se poate desprinde mai multă istorie.
„Vedem, de asemenea, din aceste mirodenii începuturile primei perioade adevărate de globalizare”, a spus el. „Începând de la sfârșitul anilor 1400, întreaga planetă devine conectată într-un mod în care nu a mai fost niciodată înainte. Este lansarea lumii moderne, iar o mare parte din acest lucru se datorează noii clase de nave precum Gribshunden. Se fac schimburi de bunuri și oamenii comunică pe distanțe până atunci inimaginabile.”

Designul navei Gribshunden era asemănător cu cel al navei Santa María a lui Cristofor Columb și al altor nave din acea epocă care au permis țărilor europene să se extindă în „Lumea Nouă”.
„Este cea mai bună privire pe care o avem asupra modului în care trebuie să fi fost acele nave”, a declarat Foley. „Este un exemplu bine conservat al tehnologiilor generatoare care au dus la dominația europeană asupra planetei după 1492”.

Registration

Aici iti poti reseta parola