Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > USS Maine, nava care a explodat în mod misterios și a dus la izbucnirea unui război
Articole online

USS Maine, nava care a explodat în mod misterios și a dus la izbucnirea unui război

USS Maine

USS Maine, nava care a explodat în mod misterios și a dus la izbucnirea unui război

Între aprilie și decembrie 1898, Statele Unite s-au angajat într-un scurt conflict armat cu Spania, în timp ce proeminența celor două țări pe scena mondială începea să se schimbe.

Cunoscut sub numele de Războiul hispano-american, această perioadă a dus la schimbări substanțiale în regiunea Caraibelor, deoarece declinul Imperiului spaniol a fost pus în contrast cu creșterea economică și industrială rapidă a Statelor Unite. Dar a existat un eveniment deosebit care a pus în mișcare acest război: scufundarea USS Maine.

Maine a fost una dintre primele nave de luptă americane. Aceasta era ancorată în portul Havana, Cuba, pentru o presupusă vizită prietenească, pe fondul revoltelor continue ale cubanezilor împotriva dominației coloniale spaniole.

Apoi, a explodat.

O anchetă oficială a stabilit că o mină scufundată a distrus nava, iar Congresul și publicul american au arătat rapid cu degetul spre Spania ca fiind vinovată.

Cu toate acestea, dovezi mai recente sugerează că explozia ar fi putut fi de fapt un accident. Iar adepții teoriei conspirației au oferit explicații și mai sinistre pentru distrugerea navei Maine. Întrebarea este: ce s-a întâmplat cu adevărat?

Cum a creat lupta pentru independența Cubei tensiuni între SUA și Spania

Secolul al XVI-lea a fost o perioadă de mare expansiune pentru multe dintre superputerile europene, deși poate că niciuna nu a fost mai importantă decât Anglia și Spania. În urma expansiunii spre vest a acestor țări, colonizatorii au revendicat pământurile indigene și au comis o mulțime de atrocități, inclusiv violuri, genocid și sclavie.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, era clar că multe populații se săturaseră cu adevărat de colonizatorii lor europeni și au început să lupte pentru independență.

Conform Bibliotecii Congresului, lupta a ajuns în Cuba mai întâi în octombrie 1868, când un grup de cubanezi patrioți a încercat să răstoarne puterea spaniolă de pe insulă într-un conflict cunoscut sub numele de Războiul de zece ani.

Deși cubanezii nu au reușit să răstoarne dominația spaniolă, au reușit cel puțin să pună capăt vechii structuri coloniale formate din aristocrați și sclavi – și, teoretic, și-au câștigat o reprezentare în Cortes.

În același timp, Cuba a devenit din ce în ce mai legată economic de Statele Unite. Statele Unite au rafinat tutunul brut și zahărul cultivate în Cuba cu ajutorul tehnologiei lor industriale.

Nu mai este nevoie să spunem că SUA aveau un interes direct în Cuba, iar guvernul american a fost avantajat atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere umanitar, prin susținerea candidaturii Cubei la independență.

Așadar, la 24 februarie 1895, când insurgenții cubanezi s-au revoltat din nou împotriva conducătorilor spanioli, au început să apară primele valuri de presiune pentru o intervenție americană.

Câțiva ani mai târziu, tensiunile au explodat

În ianuarie 1898, nava de război americană USS Maine a pornit spre Havana, Cuba, pentru a observa conflictul în curs de desfășurare din această țară și pentru a proteja interesele americane. Maine a fost unul dintre primele cuirasate construite în SUA. Avea o greutate de peste 6.000 de tone, a costat peste 2 milioane de dolari la construcție și avea la bord un echipaj de puțin sub 400 de marinari.

Din nefericire, doar câteva săptămâni mai târziu, la 15 februarie, majoritatea membrilor echipajului de la bordul lui Maine au fost uciși când nava a explodat brusc în portul Havana. Apoi, în martie, Curtea de anchetă navală a Statelor Unite a stabilit că nava Maine a fost distrusă de o mină scufundată – și mulți au arătat cu degetul spre Spania.

Conform Enciclopediei Britannica, explozia a luat viața a cel puțin 260 de membri ai echipajului. Indignarea provocată de acest eveniment a ajuns rapid pe prima pagină a ziarelor americane – în special a celor ale lui William Randolph Hearst și Joseph Pulitzer. Magnații erau specializați în „jurnalismul galben”, care se caracteriza prin știri extrem de senzaționale și exagerate.

Nu a durat mult până când ziarele au ajuns la un slogan care a obținut sprijinul publicului pentru intervenția armată: „Amintiți-vă de „Maine”, la naiba cu Spania!” Spania nu și-a asumat niciodată responsabilitatea pentru explozie, dar răul fusese făcut. În aprilie 1898, Statele Unite au declarat război Spaniei și astfel a început Războiul hispano-american.

Luptele au fost, în mod cert, de scurtă durată, Statele Unite învingând Spania atât pe uscat, cât și pe mare, în mai puțin de patru luni. În august a fost încheiat un armistițiu, iar războiul s-a încheiat oficial la 10 decembrie 1898, când SUA și Spania au semnat Tratatul de la Paris. Spania a cedat Americii Puerto Rico, Guam și Filipine, iar Cuba a devenit în cele din urmă o țară independentă.

Achiziționarea acestor teritorii a avut, bineînțeles, consecințe profunde, ceea ce a făcut ca distrugerea catastrofală a navei USS Maine să fie una dintre cele mai importante catastrofe navale din istoria modernă. Cu toate acestea, se pare că s-ar putea să nu fi fost nimic mai mult decât un accident.

Registration

Aici iti poti reseta parola