Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O asemenea umilință e tot ce-i mai lipsea lui Emmanuel Macron. Ambasadorul francez a primit 72 de ore să părăsească țara!
Articole online

O asemenea umilință e tot ce-i mai lipsea lui Emmanuel Macron. Ambasadorul francez a primit 72 de ore să părăsească țara!

Ambasadorul francez, expulzat

Autoritățile din Mali, dominate de forțele armate, au decis să-l expulze pe ambasadorul francez, într-o nouă escaladare a ostilității dintre Bamako şi Paris, a anunţat televiziunea de stat. „Guvernul Republicii Mali informează opinia națională și internațională că astăzi (…) ambasadorul Franței la Bamako, Excelența Sa Joël Meyer, a fost convocat de ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale și a fost înștiințat de decizia guvernului care îl invită să părăsească teritoriul național în termen de 72 de ore”, anunță un comunicat de presă citit de televiziunea de stat.
Autoritățile maliene au justificat această decizie prin declarații „ostile” recente ale oficialităților franceze împotriva lor.

Cum răspund francezii?

„Franța ia act de decizia autorităților de tranziție (maliene) de a pune capăt misiunii ambasadorului francez în Mali. Ca răspuns, Franța a decis să-și recheme ambasadorul”, a spus Quai d’Orsay. Parisul își exprimă, de asemenea, „solidaritatea față de partenerii săi europeni, în special Danemarca”, al cărui contingent tocmai a fost expulzat de junta la putere de la Bamako „din motive nefondate”.

Comunicatul de presă francez reamintește, de asemenea, „solidaritatea” Parisului față de Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (ECOWAS), al cărei reprezentant în Mali a fost, de asemenea, expulzat, precum și de „angajamentul (Franței n.r.) pentru stabilizarea și dezvoltarea Sahelului, alături de partenerii săi din Coaliția pentru Sahel”.

Șeful diplomației europene, Josep Borell a simțit și el nevoia de a-și exprima solidaritatea cu Franța. „UE este solidară cu Franța și Danemarca, al căror contingent a fost trimis înapoi. Situația necesită respectarea angajamentelor din partea maliană și dialog”, a mai declarat șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell. Această somație marchează o nouă întărire a tensiunilor dintre Mali și Franța, fosta putere colonială angajată militar în Mali și Sahel din 2013.

Cine e de vină?

Ministrul francez pentru forțele armate, Florence Parly, a declarat pe 25 ianuarie că junta din Mali înmulțește „provocările”. Două zile mai tărziu, ministrul francez al Afacerilor Externe Jean-Yves Le Drian, a numit junta „ilegitimă”, iar deciziile maienilor „iresponsabile”, după ce autoritățile din această țară au silit Danemarca să-și retragă contingentul de forțe speciale.

Chiar n-au motive autoritățile din Mali?

Expulzarea ambasadorului Joël Meyer, în vârstă de 60 de ani, aflat în funcție la Bamako din octombrie 2018, „urmează remarcile ostile și revoltate ale ministrului francez pentru Europa și Afaceri Externe făcute recent, reapariția unor astfel de replici ale autorităților franceze față de autoritățile maliene, în ciuda repetatelor proteste”, se arată în comunicatul de presă citit la televiziunea maliană, canalul de comunicare preferat al autorităților.

„Guvernul din Mali condamnă și respinge cu fermitate aceste afirmații care sunt contrare dezvoltării relațiilor de prietenie între națiuni”, susține textul, care asigură că autoritățile din Mali „își reiterează disponibilitatea de a menține dialogul și de a continua cooperarea cu toți partenerii săi internaționali, inclusiv Franța, pe baza respectului reciproc și a principiului cardinal al neamestecului”. „Aceste declarații tind să pună sub semnul întrebării atât legalitatea, cât și legitimitatea autorităților la care este acreditat ambasadorul francez (…) Nu poți fi acreditat la autorități pe care tu însuți nu le recunoașteți”, a spus ministrul de externe Abdoulaye Diop la televiziunea de stat. Ministrul a mai dat asigurări că actuala „dispută” între capitale „nu îi afectează pe cetățenii francezi care se află printre noi sau companiile franceze”.

Macron, călcat în picioare de așa-zisa „extremă dreapta”

Cu 69 de zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, mai mulți candidați au reacționat la expulzarea ambasadorului Franței în Mali. „Franța a pierdut o influență nebună în Africa”, a declarat candidata la președinția RN, Marine Le Pen, despre Europa1, care afirmă că Macron a fost „umilit”. „. „Luptăm pentru a-i expulza pe jihadiștii din Mali, dar Mali îl expulză pe ambasadorul nostru. Soldații noștri mor pentru o țară care ne umilește! Toată politica africană a Franței trebuie regândită”, a declarat și celălalt candidat de dreapta Eric Zemmour, notează Le Figaro.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola