Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Nunta de diamant a celui mai vârstnic preşedinte american în viaţă
Articole online

Nunta de diamant a celui mai vârstnic preşedinte american în viaţă

Jimmy Carter, președinte al SUA între 1977 şi 1981, şi soţia sa Rosalynn au sărbătorit miercuri nunta de diamant, celebrând 75 de ani de căsătorie.

Jimmy, în vârstă de 96 de ani şi cel mai vârstnic preşedinte american în viaţă, şi Rosalynn, de 93 de ani, trăiesc în orăşelul Plains, din Georgia, de la plecarea lor de la Washington.

Cuplul „a petrecut o zi liniştită la reşedinţa lor din Plains”, a declarat o purtătoare de cuvânt, precizând că fostul preşedinte i-a oferit soţiei „un colier ornat cu un pandantiv de diamant”, aşa cum cere tradiţia.

O recepţie oficială este prevăzută pentru sâmbătă în clădirea liceului din oraş.

Artizan al Acordurilor de la Camp David care au dus, în martie 1979, la semnarea tratatului de pace israeliano-palestinian, democratul a fost puternic criticat în SUA în timpul luării ca ostatici a unor americani în Iran în 1979-180.

După ce a părăsit Casa Albă, el a creat Centrul Carter în 1982 pentru a promova dezvoltarea, sănătatea şi rezolvarea conflictelor în lume.

În 2002, el a primit Premiul Nobel pentru Pace, în special pentru „deceniile sale de eforturi neobosite pentru a găsi soluţii paşnice la conflicte internaţionale”.

Jimmy Carter a suferit de o serie de probleme de sănătate care l-au obligat la mai multe spitalizări în 2019.

Rosalynn Carter a folosit, potrivit Agerpres, un cadru de mers în timpul vizitei din aprilie a lui Joe Biden, al 46-lea preşedinte al SUA, şi a soţiei sale Jill.

Jimmy

Cel de-al treizeci și nouălea președinte al Statelor Unite ale Americii s-a născut în 1924 în Plains⁠, ca fiul cel mai mare din cei patru ai lui James Earl Carter, fermier și om de afaceri, și Bessie Lillian Gordy, asistentă medicală.

După școala elementară de la Plains, urmează Georgia Southwestern College și Georgia Institute of Technology.

În 1946, primește diploma în științe din partea United States Naval Academy. Satisface serviciul militar în cadrul trupelor navale, unde dobândește gradul de locotenent.

În 1953, decesul subit al tatălui îl determină să se retragă din armată pentru se ocupa de culturile de arahide din ținutul natal.

În anii ’60 este ales pentru două mandate ca senator al statului Georgia. În 1970 susține programul electoral al democratului George Wallace.

Rosalynn

Eleanor Rosalynn Smith s-a născut la 18 august 1927, în Plains. Era cea mai mare dintre cei patru copii ai lui Wilburn Edgar Smith, mecanic auto, șofer de autobuz și fermier, și Frances Allethea „Allie” Murray Smith, profesor, croitor și lucrător poștal.

Tatăl lui Rosalynn a murit de leucemie când avea 13 ani în 1940. Ea a numit pierderea tatălui ei sfârșitul copilăriei sale.

Ulterior, ea și-a ajutat-o ​​pe mama ei să-i crească frații mai mici, precum la afacerea cu confecții.

La liceul Plains, Rosalynn a muncit din greu pentru a împlini visul tatălui ei care o vedea mergând la facultate.

După liceu a mers la Georgia Southwestern College, dar a renunțat pentru a-și ajuta mama și frații.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola