Evenimentul Istoric > Articole online > Jimmy Carter, primul preşedinte american din istorie care a atins vârsta de 95 de ani, a fost spitalizat
Articole online

Jimmy Carter, primul preşedinte american din istorie care a atins vârsta de 95 de ani, a fost spitalizat

Fundaţia a menţionat în momentul spitalizării lui Carter că este vorba de o fractură uşoară.

Jimmy Carter este primul preşedinte american din istorie care a atins vârsta de 95 de ani. Carter a fost cel de-al 39-lea locatar al Casei Albe între 1977 şi 1981.

În ciuda vârstei sale înaintate, medicii au decis că poate continua recuperarea la domiciliu, la Plains, în Georgia, potrivit comunicatului fundaţiei.

Fostul şef al Executivului american a mai avut probleme şi la începutul lunii, când s-a rănit la cap, tot în urma unei căzături în casă.

El şi-a reluat încă de a doua zi activităţile umanitare, deşi a apărut cu faţa tumefiată şi cu cele 14 puncte de sutură ascunse sub un pansament.

Fost guvernator al statului Georgia (1971-1975) şi preşedinte al Statelor Unite (1977-1981), Jimmy Carter are un stil de viaţă atipic spre deosebire de foştii săi omologi.

Are o existenţă modestă, într-o casă pe care şi-a construit-o singur în 1961, relatează Washington Post.

Casa se află în Plains, un sat de numai 700 de locuitori din centrul Georgiei, şi este evaluată la 167 de mii de dolari, o sumă mult mai mică decât cea a maşinilor Secret Service parcate lângă imobil şi sub media de preţ a locuinţelor din regiune (175.300 de dolari).

În plus, fostul lider de la Casa Albă preferă să-şi petreacă weekend-urile cu vecinii, îşi face cumpărăturile la magazinul Dollar General, inclusiv la haine, şi zboară la clasa economic.

Potrivit presei americane, venitul său anual se ridică la 230.000 de dolari, dintre 210,700 de dolari din pensie şi 20.000 de dolari din indemnizaţii.

La 8 septembrie 2012, a devenit preşedintele care a trăit cel mai mult din momentul părăsirii Casei Albe, depăşindu-l, cu 37 de ani şi 247 de zile, pe Herbert Hoover (1929-1933).

Carter a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002, pentru eforturile depuse în găsirea de „soluţii la conflictele internaţionale, avansarea democraţiei şi drepturilor omului, dar şi promovarea dezvoltării economice şi sociale“.

Totuşi, el a fost criticat adesea pentru sprijinul acordat unor dictatori, inclusiv lui Nicolae Ceauşescu, pe care l-a primit la Casa Albă în 1978.

Carter „îi costă” pe plătitorii de taxe americani mai puţin decât oricare alt fost preşedinte, potrivit General Services Administration.

Factura totală pentru anul fiscal este de 456.000 de dolari, ceea ce acoperă pensii, un birou, personalul său şi alte cheltuieli.

Este jumătate din bugetul care îi era alocat lui George H.W. Bush (952.000). Ceilalţi trei foşti preşedinţi în viaţă – Clinton, George W. Bush şi Obama îi costă pe contribuabili câte un milion de dolari anual.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola