Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Noi exerciții militare în Marea Galbenă. Coreea de Sud și Statele Unite anunță o cooperare sporită în materie de securitate
Articole online

Noi exerciții militare în Marea Galbenă. Coreea de Sud și Statele Unite anunță o cooperare sporită în materie de securitate

kim jong un

Coreea de Sud și Statele Unite continuă să ridice tonul împotriva Coreei de Nord. Cei doi aliați au organizat miercuri manevre aeriene comune, în special cu un bombardier strategic american și avioane de luptă, a informat, joi, agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

Noi exerciții militare în Marea Galbenă. Coreea de Sud și Statele Unite anunță o cooperare sporită în materie de securitate

Aceste exerciții au implicat un bombardier strategic și avioane de luptă ale Armatei SUA. Coreea de Nord denunță riscul declanșării unei „confruntări totale”.

Avioanele au survolat Marea Galbenă, situată între peninsula coreeană și China, în primele astfel de exerciții din acest an, a spus agenția, citând armata sud-coreeană.

Manifestarea de forță vine după ce secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și omologul său sud-coreean au anunțat o creștere a acestor manevre și o cooperare sporită în materie de securitate.

Coreea de Nord nu a ezitat să reacționeze

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Coreei de Nord a răspuns spunând că Statele Unite „vor declanșa o confruntare totală” cu Phenianul, potrivit agenției de presă de stat KCNA.

Aceste manevre au implicat un bombardier strategic B-1B, avioane de luptă F-22 și F-35B ale Forțelor Aeriene ale SUA și avioane de luptă F-35A ale Forțelor Aeriene din Coreea de Sud, potrivit aceleiași surse.

„Aceste exerciții aeriene combinate demonstrează dorința și capacitatea Statelor Unite de a oferi un mijloc de descurajare larg, puternic și credibil împotriva amenințărilor nucleare și balistice din Coreea de Nord”, a adăugat Ministerul Apărării sud-coreean citat de Yonhap.

Seulul vrea să-și convingă opinia publică din ce în ce mai îngrijorată de angajamentul Washingtonului de partea sa, după un an în care Coreea de Nord s-a autoproclamat putere nucleară „ireversibilă” și a efectuat un număr record de teste cu rachete.

Austin și ministrul sud-coreean al Apărării Lee Jong-sup au convenit să „extinde și să îmbunătățească nivelul și amploarea” exercițiilor militare comune, în lumina „provocărilor continue” ale Phenianului, inclusiv a unei recente incursiuni cu drone, au spus aceștia într-un comunicat.

Toate manevrele militare comune dintre Statele Unite și Coreea de Sud înfurie Phenianul, care le vede ca o repetiție pentru o posibilă invazie și a răspuns adesea cu amenințări și exerciții din partea sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola